Companii

Turistii nu vor la mare de Revelion, desi un sejur in Mangalia este de doua ori mai ieftin comparativ cu o masa de Anul Nou la Moeciu

Turistii nu vor la mare de Revelion, desi un sejur in Mangalia este de doua ori mai ieftin comparativ cu o masa de Anul Nou la Moeciu
19.11.2009, 00:00 106

Chiar daca doar o masa festiva de Revelion costa 100 de euro lamunte, de doua ori mai mult decat un sejur de patru zile la unhotel de trei stele de pe litoral, turistii romani si-au rezervatdin timp vacantele astfel incat in unele statiuni montane gradul deocupare depaseste 80%.

Litoralul in schimb ofera multe posibilitati de cazare, mult maiieftine, in contextul in care deocamdata putini turisti au decissa-si petreaca sarbatorile de iarna la malul marii.

Astfel, hotelierii de pe Valea Prahovei si din Brasov sustin caau deja 80-85% din camere ocupate in perioada vacantei deRevelion.

O situatie similara se intampla si in statiunea Moeciu, undecomplexul turistic Cheile Gradistei are deja toate locurileocupate, potrivit reprezentantilor hotelului.

Pe de alta parte, hotelierii din Mamaia de exemplu se confruntacu o situatie dificila, majoritatea spunand ca pana acum nu aunicio rezervare sau, in cel mai bun caz, au cel mult 10% dinpachetele oferite vandute.

Brasov si Predeal, in topul preferintelor

"Mai avem doar sapte camere care nu au fost ocupate pentruRevelion. Cei mai multi turisti care vor veni la hotel sunt dinBucuresti", spune un reprezentant al hotelului de trei stele Pantexdin Brasov, care are o capacitate de 35 de camere. Pachetele deRevelion, care includ patru nopti de cazare si masa festiva, costa226 de euro de persoana la hotelul Pantex.

Si la hotelul de trei stele Belvedere din Predeal, care opereaza135 de camere, a fost rezervata 85% din capacitate pana acum pentruRevelion. Pe langa trei nopti de cazare cu mic dejun si masafestiva, hotelul ofera si acces gratuit la spa, intr-un pachet devacanta ce ajunge la 303 euro de persoana.

"Au ramas doar 20 de camere libere pentru seara de Revelion",precizeaza un reprezentant al hotelului Belvedere.

Niciun loc liber la Cheile Gradistei

In complexul Cheile Gradistei, controlat de omul de afaceriOvidiu Garbacea, toate cele sapte vile si doua hoteluri, carecumuleaza 280 de locuri de cazare, au fost rezervate de Revelion.Complexul turistic este situat in Moeciu, la sapte kilometri deCastelul Bran si la 30 de kilometri de orasul Brasov. Complexulpune la dispozitia turistilor o partie de schi, terenuri de tenis,sala de fitness, saune si un restaurant rustic.

"Tot complexul Cheile Gradistei este ocupat pentru perioada deRevelion. Mai avem camere disponibile in noul complex din Fundata(70 de camere), la 5 kilometri distanta. Pretul este de 400 de leipe noapte (93 euro), cu mic dejun inclus, sejurul pentru care poateopta clientul fiind de 3 sau 5 nopti. Masa de Revelion este de 100de euro de persoana" a spus Ana Maria Petrisor, reprezentantacomplexului turistic.

Complexul Cheile Gradistei a rulat anul trecut o cifra deafaceri de aproape 2,8 mil. euro si un profit net de 570.000 deeuro, potrivit rezultatelor financiare de la Ministerul Finantelor,care cumuleaza cifrele celor trei companii: Cheile Gradistei,Cheile Gradistei Turism si Cheile Gradistei Sport.

O parte din camerele hotelierilor sunt vandute prin intermediulagentiilor de turism de pe piata. Lucia Morariu, proprietaraagentiei de turism Eximtur din Cluj, cu afaceri de 40,3 milioane deeuro anul trecut, sustine ca s-au vandut peste 25% din pachetele deRevelion, cele mai multe solicitari fiind pentru destinatiile"consacrate" de la munte. "In oferta pe care o avem noi, sunt dejahoteluri care nu mai au locuri in perioada sarbatorii de Revelion",a declarat ea.

Nici pensiunile din zonele montane nu duc lipsa de clienti,majoritatea proprietarilor de astfel de unitati luptandu-se sa aibain aceasta perioada toate locurile ocupate. Perioada sarbatorilorde iarna aduce pentru proprietarii de pensiuni circa 45% din tot ceincaseaza intr-un an de activitate, pretul mediu al unui pachetfiind de circa 200 de euro de persoana pentru patru nopti de cazarecu masa festiva inclusa. Zone precum Sibiu, Brasov, Valea Prohoveisau Bran sunt cautate de turistii care doresc sa-si petreacasarbatorile de iarna intr-o pensiune.

Litoralul ramane aproape gol de Revelion

Desi hotelurile de pe litoral practica tarife mai mici decatcele de la munte, acestea vor avea foarte putine camere ocupate deRevelion comparativ cu unitatile din statiunile montane. Spreexemplu, la hotelul de trei stele Corsa din Mangalia, care are 48de camere, nu s-a facut pana acum nicio rezervare. "Avem un pachetcare costa 230 de lei (54 de euro) de persoana, cu patru nopticazare si mic dejun asigurat, spune un reprezentant alhotelului.

Si hotelul de patru stele Iaki din Mamaia, aflat in proprietateafostului fotbalist Gheorghe Hagi, a vandut doar 10% din pachetelede vacanta pentru Revelion, mai putin fata de aceeasi perioada aanului trecut. Pachetul de Revelion costa 1.320 de lei (307 euro)de persoana si include cazare trei nopti cu demipensiune, masafestiva de Revelion, un masaj gratuit si acces la centrul spa.Hotelul ce opereaza 122 de camere a incasat 970.000 de euro inprimul semestru, mai putin cu 6% fata de aceeasi perioada a anuluitrecut.

Nici pensiunile de pe litoral nu reusesc sa-si umple camerele deRevelion chiar daca preturile cerute sunt mult mai mici fata demunte.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO