Companii

Turabo închide peste 30 de cafenele, iar La Mama şi City Grill se extind

Turabo închide peste 30 de cafenele, iar La Mama şi City Grill se extind

Autor: Cristina Roşca

28.12.2011, 15:00 2639

Piaţa restaurantelor din România a fost marcată în acest an de o serie de evenimente contrastante. Astfel, în timp ce unii jucători continuau să se extindă, alţii intrau în insolvenţă sau trăgeau obloanele.

Unul dintre cele mai importante evenimente de pe această piaţă a fost închiderea a peste 30 de cafenele Turabo. Tudor Dragomir Niculescu, proprietarul lanţului de cafenele, spunea în urmă cu câteva luni că a închis toate locaţiile neprofitabile. El explica de asemenea că unul dintre motivele care au stat în spatele deciziei sale de a închide cafenele a fost nivelul ridicat al chiriilor stabilit în 2007-2008. Ulterior, acesta nu a putut fi contactat pentru noi informaţii.

"Kilometrul zero" al high-life-ului, este în paragină

Restaurantul Zerillo's din centrul Capitalei, în urmă cu câţiva ani un punct de întâlnire pentru vedetele şi oamenii din afaceri din Bucureşti, se află acum aproape în paragină, după ce a tras obloanele şi a raportat afaceri zero în ultimii doi ani şi pierderi de peste jumătate de milion de lei.

Restaurantul, deţinut direct de italianul Lorenzo Castellano (5% din acţiuni) şi indirect de Giosue Castellano, care prin intermediul companiei Bambu Tei controlează 95% din acţiuni, a aparţinut anterior lui Cristi Borcea, unul dintre acţionarii clubului de fotbal Dinamo. Giosue Castellano deţine printre alte active şi cluburile Bamboo.

Zerillo's, situat în Piaţa Lahovari, numărul 2, a fost deschis în urmă cu mai bine de un deceniu, şi în "anii de glorie", respectiv 2003-2004 obţinea afaceri de aproape 500.000 de euro. Ulterior cifra de afaceri a companiei a intrat pe un trend descendent, pentru ca în ultimii doi ani pentru care există date, respectiv 2009 şi 2010, aceasta să fie nulă.

Mai mult, compania Zerillos Group sub care operează restaurantul, are în continuare pierderi, circa 250.000 de lei doar anul trecut şi a ajuns la doar un singur angajat, faţă de aproape 40 în "vremurile bune".

Potrivit site-ului propriu societatea este în insolvenţă, însă la Registrul Comerţului ea apare în funcţiune, iar la Tribunalul Bucureşti - societatea fiind înregistrată în capitală - nu apare niciun proces în acest sens.

Piaţa restaurantelor a fost puternic lovită de criza financiară în condiţiile în care oamenii au decis să iasă mai rar în oraş sau au optat pentru restaurante de tip fast-food în locul restaurantelor clasice. În aceste condiţii mai multe restaurante şi cafenele au intrat în insolvenţă sau au tras obloanele.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO