Companii

Tulcea si Braila continua independent

22.01.2003, 00:00 31

Cele doua santiere navale romanesti, de la Tulcea si Braila, controlate acum de grupul norvegian Aker Yards, isi vor continua ativitatea ca entitati independente, afirma reprezentantii Aker Tulcea.
Recent, grupul Aker Yards, care controleaza 93% din actiunile santierului naval Aker Tulcea, a devenit proprietarul indirect a 70% din actiunile Santierului Naval Braila. Tranzactia survine dupa integrarea in cadrul grupului Aker Kvaerner Yards, a actionarului majoritar al Santierului din Braila, compania norvegiana Scandinor.
"Nu se intentioneaza crearea unui subgrup al Aker pe piata romaneasca. Cele doua santiere navale vor continua sa se concureze pe piata romaneasca, desi ar putea colabora in anumite limite impuse de actionarii mahoritari," a declarat pentru Ziarul Financiar Dumitru Ivanov, directorul general al Aker Tulcea.
Aker Tulcea este specializata in producerea navelor de aprovizionare a platformelor de foraj maritim, dar pentru acest an urmeaza sa produca si un tanc chimic. Santierul naval de la Tulcea a inchieiat anul trecut cu un profit de aproximativ 5 milioane de dolari si o cifra de afaceri de 48 milioane de dolari. In prezent pe santier se afla opt nave in diferite faze de productie. In perioada imeditat urmatoare santierul urmeaza sa semneze contracte pentru trei nave, fapt ca ii va asigura intreaga productie din acest an.
Faptul ca activitatea celor doua santiere nu va fi afectata de shimbarea controlului asupra Santierului Naval Braila a fost confirmata si de directorul de planificare al acestuia, Alexandru Popescu. Santierul din Braila a inregistrat in primele sase luni ale anunui trecut un profit de  0,4 miliarde de lei, in timp ce cifra de afaceri s-a ridicat la 305 miliarde de lei (9 mil $).
Industria navala norvagiana se afla in dificultate datorita aprecierii coroanei norvegiene pe pietele internationale si a salariilor mari din Norvegia, fapt ce a produs o crestere a costurilor exprimate in dolari. Din cele 65 de santiere navale din Norvegia, cea mai mare parte au contracte doar pentru primul semestru.
Pe plan global, grupul Aker Kvaerner va ajunge in urma preluarii la un numar de 16.500 de angajati si o cifra de afaceri de 2,9 miliarde de dolari, iar filiala sa Aker Brevik va ajunge la 3.600 de angajati si o cifra de afaceri de 175 milioane de dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO