Companii

TRW Automotive are 4,6 mil. euro pentru extinderea productiei in zona de vest

23.07.2007, 14:33 84

Compania TRW Automotive Safety Systems, subsidiara a grupului american TRW Automotive, care produce printre altele sisteme integrate de directie, sisteme de suspensie, air-bag-uri si centuri de siguranta, va investi anul acesta peste 4,6 milioane de euro (6 mil. dolari) in dezvoltarea unor noi puncte de lucru in zona de vest a tarii.
"Studiem mai multe locatii, iar o decizie va fi luata in scurt timp. Noile fabrici nu vor fi investitii greenfield, ci intentionam sa inchiriem spatiile necesare productiei. Extinderea capacitatilor de productie face parte din strategia de dezvoltare pentru subsidiara din Romania, punctele de lucru urmand sa fie sateliti ai fabricii din judetul Timis", a declarat Elena Sere, manager financiar la TRW Automotive Safety Systems.
Conducerea companiei nu a dorit sa ofere mai multe detalii cu privire la localitatile vizate pentru noile fabrici, dar a precizat ca acestea vor fi in zona de vest a tarii si ca vor genera o crestere a numarului de angajati cu 1.100 de persoane.
Compania TRW Automotive Safety Systems detine in prezent o singura fabrica in Romania, in judetul Timis, iar din 2005 aici sunt realizate volane ca produs integrat. Pana in 2005, la Timisoara se realizau doar procesele de coasere in piele si invelire in spuma a acestor unitati, in acest moment insa la fabrica din Timis se realizeaza si etapa de turnare. Principalii clienti ai companiei pe segmentul volane sunt Volkswagen, BMW si Mercedes.
Un alt proiect de dezvoltare realizat de compania timisoreana in 2006 a vizat demararea productiei de air-bag-uri. Investitia necesara acestui proiect este de aproximativ 1,2 milioane de euro, iar principalul client va fi producatorul auto Renault.
Clientii cu care compania lucreaza pe aceasta divizie erau deja in portofoliul concernului TRW, iar comenzile pentru fabrica din Timisoara inseamna o redistribuire a unei parti din activitatile similare realizate in alte fabrici din Europa, precum Germania sau Cehia. Proiectele de dezvoltare din ultimii doi ani au generat cresterea numarului de angajati de la 921 la 1.400 de oameni in prezent.
Punctul de productie din Romania are o suprafata de peste 3.800 de metri patrati, iar investitia in locatie si utilaje s-a cifrat la aproximativ 16 milioane de euro. Potrivit datelor disponibile pe site-ul Ministerului Finantelor, in 2005, TRW Automotive Safety Systems a realizat o cifra de afaceri de 15,7 mil. euro.
Compania TRW Automotive Holdings are sediul central in Livonia, Michigan. Compania are un numar de aproximativ 63.000 de angajati, in 28 de tari si a realizat in 2006 vanzari totale de 13,1 miliarde de dolari. Printre produsele realizate in fabricile sale se numara sisteme integrate de directie, sisteme de suspensie, sisteme de franare, air-bag-uri si centuri de siguranta.
Printre clientii TRW se numara Volkswagen, Fiat, DaimlerChrysler, Renault, Dacia, BMW, Land Rover sau Iveco.
Orasul de pe Bega a atras in ultimii ani numeroase investitii pe domeniul automotive, principalul criteriu pentru alegerea acestei zone fiind apropierea de granita. Romania este de asemenea extrem de atragatoare mai ales in privinta fortei de munca, in conditiile in care salariul unui muncitor calificat in Romania este de peste opt ori mai mic decat al unuia din Italia. Proportiile se pastreaza aproape la fel si in cazul unui manager cu functii executive medii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO