Companii

Trece Petrom in plan secund pe lista prioritatilor OMV dupa inceperea negocierilor cu turcii de la Petrol Ofisi?

Trece Petrom in plan secund pe lista prioritatilor OMV dupa inceperea negocierilor cu turcii de la Petrol Ofisi?
18.08.2009, 17:20 36

OMV, actionarul majoritar al Petrom, a anuntat oficial pe 5 august debutul negocierilor cu compania turceasca Dogan Holding in vederea achizitiei actiunilor pe care holdingul le detine in cadrul celui mai mare distribuitor de produse petroliere din Turcia, Petrol Ofisi.

Tranzactia s-ar putea ridica la 1,2 miliarde de dolari, potrivit presei internationale, si va aduce in portofoliul OMV circa 3.200 de benzinarii raspandite pe tot teritoriul Turciei. Concomitent cu acest anunt, grupul austriac a mai spus ca se gandeste la ceva: o posibila redimensionare a bugetului de investitii de 1,5 miliarde de euro pe care OMV il anuntase pentru rafinariile din Romania.

Este posibil ca tocmai aceasta achizitie sa duca la diminuarea investitiilor programate pentru Petrom?

Turcia sau Romania?

„Nu. In cadrul grupului OMV, toate initiativele de investitii concureaza una cu cealalta. Mai mult, proiectele sunt acceptate sau respinse in functie de rata de rentabilitate. Astfel, proiectele din Turcia vor fi prioritare celor din Romania numai daca acestea pot garanta castiguri mai mari", spune Péter Császár, Equity Research Analyst in cadrul filialei ungare a KBC Securities.

Contextul de piata din primele sase luni nu ar avantaja insa o investitie in Romania. Astfel, in aceasta perioada piata locala s-a confruntat cu primele scaderi atat in ceea ce priveste consumul de gaze naturale, cat si cel de carburanti, iar estimarile pentru sfarsitul anului nu sunt optimiste.

Daca in cazul gazelor naturale scaderea a fost de circa 20%, ceea ce a adus Romania la consumul de acum 20-30 de ani, in cazul carburantilor a fost vorba de o diminuare de circa 10%, potrivit Petrom. Dintre acestea, cel mai mult a afectat compania romaneasca scaderea de pe piata gazelor, concomitent cu ieftinirea barilului de petrol comparativ cu primele sase luni ale anului trecut.

In timp ce in Romania consumul de carburanti si de gaze a scazut, pe piata din Turcia lucrurile stau complet diferit, scria recent The Wall Street Journal (WSJ). Mai mult, analistii chestionati de WSJ spun ca OMV nu plateste un miliard de euro doar pentru niste benzinarii, adevaratele planuri fiind acelea de a construi o rafinarie in Turcia, singura tara din Europa care duce lipsa de capacitati de rafinare.

„Se pare ca deodata Turcia a devenit mai importanta pentru strategia OMV decat Romania si Europa de Est", spunea un analist in articolul publicat recent de WSJ.

 Chiar si asa reprezentantii OMV spun ca investitiile din Romania nu vor fi afectate de o posibila achizitie a Petrol Ofisi si neaga orice legatura intre cele doua lucruri.

„Nu vedem vreo legatura intre investitiile noastre in Romania si o potentiala achizitie a Petrol Ofisi", spune Sven Pusswald, purtator de cuvant al OMV.

Grupul austriac a intrat pe piata turceasca in 2006 prin achizitia unui pachet de 34% din Petrol Ofisi.

In anii urmatori, OMV si-a majorat participatia pana la 41,58%. Dogan Holding, care detine 54,17% din Petrol Ofisi, este celalalt actionar semnificativ al companiei.

Analistii spun ca posibila tranzactie din Turcia nu va afecta Petrom in sensul accelerarii vanzarii de active non-core, cum ar fi partea de petrochimie din Arpechim sau distributia de gaze naturale.

„Indiferent de investitiile din Turcia, OMV arata multa determinare in ceea ce priveste eliminarea activelor non-core. Cu toate acestea, faptul ca OMV sta pe un munte de bani de

5,5 miliarde de euro sustine opinia noastra potrivit careia banii pe care OMV i-ar lua din aceste tranzactii sunt de neglijat in comparatie cu pozitia pe cash pe care o are grupul acum. Altfel spus, nu credem ca vanzarea activelor non-core din Romania este o masura necesara pentru a sustine tranzactia cu Petrol Ofisi", crede reprezentantul KBC Securities.

El mai spune ca reteaua de benzinarii din Romania nu va avea de suferit din cauza acestei tranzactii.

„Probabilitatea vanzarii unor active din retail este aproape zero in contextul in care partea de marketing este vazuta ca fiind principalul generator de profit din segmentul de marketing si rafinare in ultimele trimestre. Daca se vor inchide benzinarii, va fi doar pentru ca acestea au o profitabilitate scazuta si sunt intr-o zona proasta. Mai mult, segmentul de retail reprezinta cea mai importanta sursa de sinergii cu Petrol Ofisi, din punctul nostru de vedere", mai spune Császár.

Chiar daca activele de retail din Romania, unde Petrom detine circa 550 de statii, nu au fost atinse, la nivel de grup OMV ia masuri de eficientizare. Potrivit presei internationale circa 200 de statii din Germania, Austria si Italia vor fi vandute si numai statiile care lucreaza sub conceputul Viva si care sunt profitabile vor fi pastrate.

Petrom ramane cel mai important activ al OMV. Deocamdata

Reprezentantul KBC Securities mai spune ca totusi si dupa aceasta tranzactie Petrom va ramane cel mai important activ al grupului OMV.

„Capitalizarea Petrom este de aproape doua ori mai mare comparativ cu cea a Petrol Ofisi. Acest lucru vine in sprijinul opiniei noastre potrivit careia Petrom ramane cel mai important activ al OMV", a conchis Császár.

Dupa primul semestru al anului, profitul net al Petrom l-a depasit pe cel al actionarului sau majoritar, situatie intalnita de altfel si in primul trimestru al anului. Astfel, compania a generat in primele sase luni din 2009 un profit net de 923 de milioane de lei (218,2 mil. euro), cu 18% mai mare comparativ cu cel al OMV, si o cifra de afaceri de 5,9 miliarde de lei (1,4 miliarde de euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO