Companii

Tranzactii mai multe si rulaje in crestere pentru brokeri in iulie

04.08.2005, 18:23 13

Intensificarea activitatii investitorilor la Bursa de Valori in luna iulie a adus mai multi bani in conturile brokerilor, care au beneficiat de cresterea rulajelor o data cu intrarea de bani noi in piata.

Valoarea tranzactiilor derulate la Bursa in luna iulie a fost de 91,8 milioane de euro, in crestere cu 35% fata de luna precedenta. Ridicarea pragului maxim de detinere la SIF-uri, masura indelung asteptata de investitori, a contribuit decisiv la cresterea volumelor de tranzactionare, in conditiile in care SIF-urile au realizat jumatate din rulajul pietei.

Carpatica Invest, societatea de brokeraj a Bancii Comerciale Carpatica din Sibiu, a reusit in iulie performanta de a se clasa pe primul loc in topul brokerilor la Bursa de Valori.

Carpatica a avut o ascensiune spectaculoasa, realizand luna trecuta un rulaj de aproape 13,5 milioane de euro (48 mil. lei), fata de 5,4 milioane de euro in luna iunie.

Carpatica Invest a investit in acest an in deschiderea unor noi agentii, reusind astfel sa atraga clienti noi. In plus, evolutia buna a pietei a determinat intensificarea activitatii clientilor existenti si majorarea rulajelor.

"In luna iulie am reusit sa atragem clienti noi, care au adus bani noi in piata. In plus, evolutia pietei a fost favorabila speculatiilor, fapt care a determinat realizarea unor rulaje semnificative. Actiunile preferate de clientii nostri, in marea lor majoritate romani, au fost in aceasta perioada cele ale SIF-urilor si cele ale bancilor", a declarat Marius Trif, presedintele Carpatica Invest.

In clasamentul cumulat pe primele sapte luni ale anului, Carpatica a reusit sa urce pe pozitia a cincea, ocupata anterior de brokerii de la BRD Securities. Tranzactiile intermediate de Carpatica Invest in primele sapte luni ale anului insumeaza 91,8 milioane de euro (335 mil. lei), aducandu-i o cota de piata de 4,54%.

Locurile doi si trei au revenit in luna iulie societatilor de brokeraj Raiffeisen Capital si ING Securities, cunoscute ca intermediaza preponderent pentru investitori straini.

Investitorii straini au fost mai activi luna trecuta, fapt dovedit de tranzactiile mari realizate cu titlurile companiei petroliere Petrom, care se afla in topul preferintelor fondurilor de investitii straine.

Brokerii de la Raiffeisen Capital au intermediat in iulie transferuri cu actiuni in valoare de 11,7 milioane de euro (42 mil. lei), avand o cota de piata de 6,4%. In topul cumulat pe primele sapte luni ale anului, Raiffesen ocupa in continuare locul al doilea, cu un rulaj de 148,9 milioane de euro (543 mil. lei), reprezentand 7,4% din totalul tranzactiilor derulate in aceasta perioada.

ING Securities se mentine pe prima pozitie in topul primelor sapte luni, cu tranzactii in valoare de 158 de milioane de euro (577 mil. lei) si o cota de piata de 7,8%. In iulie, brokerii de la ING au primit din partea clientilor ordine de tranzactionare in valoare de 11,3 milioane de euro (40,4 mil. lei).

Pe locul al patrulea a urcat in iulie societatea de intermediere GM Invest, care a operat un volum de tranzactii de aproape 10 milioane de euro (35,4 mil. lei).

"In primul rand am reusit sa atragem clienti noi, atat institutionali, cat si persoane fizice, dar am reusit sa convingem si o parte din clientii existenti sa revina in piata cu sume importante. Speram ca trendul crescator se va mentine in continuare, iar volumele vor ajunge din nou la nivelurile din ianuarie si februarie", a spus Dorinel Andrei, presedintele si direcorul general al GM Invest.

De la inceputul anului, GM Invest a intermediat tranzactii in valoare de 38,6 milioane de euro (141 mil. lei).

BT Securities, societatea de brokeraj a Bancii Transilvania, a coborat in iulie pe locul cinci, cu un rulaj de 9,6 milioane de euro (34,3 milioane de lei).

La fel ca si Carpatica, BT Securities lucreaza preponderent pentru investitori autohtoni, care au devenit mai activi in iulie. Brokerii Bancii Transilvania completeaza podiumul primelor sapte luni ale anului, avand o cota de piata de 5,44%.

SSIF Broker Cluj, singura societate de intermediere ale carei actiuni sunt listate la Bursa de Valori, a ocupat in iulie pozitia a saptea, efectuand tranzactii in valoare de 6,6 milioane de euro (23,6 mil. lei). SSIF Broker este si cea mai mare societate de brokeraj independenta de la Bursa si ocupa locul al patrulea in topul pe sapte luni, cu un rulaj de peste 105 milioane de euro, revenindu-i o cota de piata de 5,2%. SSIF Broker a ocupat primul loc luna trecuta in topul brokerilor pe RASDAQ. andrei.chirileasa@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO