Companii

Transporturile, cel mai mare contributor la balanţa pozitivă a serviciilor, excedent de 4,9 mld. euro în ianuarie-noiembrie 2022

Transporturile, cel mai mare contributor la balanţa...

Autor: Mirabela Tiron

18.01.2023, 09:00 264

Excedentul din transporturi ar putea să fie mult mai mare faţă de nivelul înregistrat în prezent dacă România ar fi intrat în Schengen, iar camioanele nu pierdeau zeci de ore la vamă.

Balanţa din transporturi a înregistrat un plus de 4,9 miliarde de euro în ianuarie-noiembrie anul trecut, faţă de un excedent de 3,8  miliarde de euro în perioada similară a anului trecut, potrivit celor mai recente date de la BNR. Spre comparaţie, în turism se  înregistra în primele 11 luni ale anului trecut un deficit de 2,9  miliarde de euro, arată aceeaşi sursă.

Transporturile sunt singurul sector din economie, în afară de cel de IT, care are o balanţă pe excedent. Mai mult, acest sector reprezintă cel mai mare contributor la balanţa pozitivă a serviciilor.

Altfel spus, ramura de transporturi a contribuit cu aproape jumătate (45%) la excedentul balanţei serviciilor, mai arată calculele ZF făcute pe baza datelor publice.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO