Companii

Transgaz, în categoria "junk" pentru creditele în lei

Autor: Marius Oncu

07.12.2011, 13:26 253

Standard & Poor's (S&P) a revizuit, miercuri, în scădere ratingul pentru credite pe termen lung în lei al companiei de stat Transgaz, în categoria "junk", după ce a retrogradat calificativul similar al României la sfârşitul lunii noiembrie, ca urmare a unor schimbări de metodologie.

Calificativul pentru credite pe termen lung în lei a fost coborât de la "BBB-" la "BBĂ", iar cel în valută a fost confirmat la "BBĂ", se arată într-un comunicat al agenţiei de evaluare financiară. Ambele ratinguri au perspectivă stabilă.

Agenţia arată că Transgaz este o companie care are legături cu statul, iar criteriile S&P prevăd revizuirea ratingului de ţară pentru împrumuturi în lei să determine o decizie similară pentru Transgaz.

Perspectiva stabilă a calificativelor pe termen lung ale Transgaz reflectă opinia S&P că Transgaz va păstra o situaţie financiară solidă. Perspectiva Transgaz este, de asemenea, susţinută de cea a ratingului de ţară.

S&P a redus la sfârşitul lunii noiembrie cu o treaptă ratingurile României pentru datoriile în lei pe termen lung şi scurt, de la "BBB-/A-3" la "BBĂ/B", în categoria "junk", nerecomandată investitorilor, pentru a-l aduce la nivelul calificativului de ţară pentru credite în valută, confirmat la "BBĂ/B". Măsura de a aduce ratingul datoriilor în lei la nivelul celui pentru datoriile în valută reflectă revizuirea metodologiei S&P pentru ratingurile suverane.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO