Companii

Transgaz a publicat o listă de propuneri cu manageri “privaţi”. Petru Văduva, actualul CEO al Ţiriac Holdings, e primul pe listă, dar proiectul nu scapă de influenţa politicului

Transgaz a publicat o listă de propuneri cu manageri...

Autor: Adelina Mihai

05.04.2013, 21:34 1365

Petru Văduva (actualul CEO al Ţiriac Holdings), avocatul Radu Ştefan Cernov (fostul asociat al lui Dan Şova – ministrul delegat pentru marile proiecte de infrastructură -, care lucrează în cadrul casei de avocatură Enescu, Panait şi Asociaţii), inginerul Mihaela Preda (director al Direcţiei relaţii instituţionale şi politici comunitare în cadrul OPSPI) şi Ion Sterian (membru PNL, membru AGA în Transgaz şi director executiv al Direcţiei Tehnice la Regia Autonomă Administraţia Patrimoniului şi Protocolului de Stat) se află pe lista scurtă de propuneri pentru consiliul de administraţie “privat” al Transgaz, aceştia  fiind nominalizaţi din partea partea Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI). Pentru selectarea acestora, Ministerul Economiei a contractat, prin intermediul OPSPI, firma de recrutare Quest Advisors.

Astfel, dintre cele patru propuneri de manageri “privaţi”, doar doi sunt cu adevărat “privaţi”: Petru Văduva şi Radu Cernov.

Din partea SIF Moldova a fost propus pentru a deveni membru în consiliul de administraţie al Transgaz Claudiu Liviu Doroş, care este vicepreşedinte şi director general adjunct în cadrul SIF Moldova.

Anunţul a fost publicat pe site-ul Transgaz în această seară.

Guvernul a dat ieri startul vânzării unui pachet de 15% din acţiunile Transgaz (TGN) pe bursă, la un preţ cuprins între 171 şi 230 de lei, statul încercând să obţină astfel între 68 şi 90 de milioane de euro din vânzarea pachetului de acţiuni. Procesul de vânzare pe bursă a acţiunilor Transgaz are loc în intervalul 4 -16 aprilie, aceasta fiind cea mai mare listare din ultimul an şi jumătate făcută de stat, însă în primele două zile acţiunile Transgaz au scăzut uşor.

Transgaz este compania naţională de transport a gazelor naturale din România, cu afaceri de aproape 300 de milioane de euro (1,328 mld. lei) şi un profit net de 74 milioane euro (329 mil. lei) în 2012.

Proiectul de introducere a managementului privat la companiile de stat a fost implementat de Guvern la solicitarea FMI, însă până în prezent, în toate consiliile de administraţie ale companiilor de stat pentru care s-au selectat manageri “privaţi” există candidaţi care au avut activitate politică sau care au lucrat anterior în structuri din cadrul ministerelor în subordinea cărora se află acele companii. Printre companiile pentru care statul a recrutat deja management privat se numără Tarom, CFR Marfă sau Poşta Română, iar recrutările sunt în continuare în curs pentru companii precum Hidroelectrica, Romgaz sau Nuclearelectrica.

 

Vedeţi aici lista de propuneri publicată pe site-ul Transgaz

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO