Companii

Transelectrica a facut receptia primei faze a unui proiect de investitii de 34 mil. euro

28.06.2006, 20:07 22

Compania nationala de transport al electricitatii Transelectrica a anuntat ieri punerea in functiune a statiei de 400 kV de la Gutinas, in valoare de 18 milioane de euro. Aceasta este prima etapa de modernizare a statiei, proiectul avand in totalitate o valoare de 33,6 milioane de euro. Contractorul general este gigantul elvetiano-suedez specializat in furnizarea de echipamente si servicii energetice ABB.
Proiectul este finantat prin credit extern asigurat de Nordic Investment Bank, in proportie de 70%, si din surse proprii Transelectrica, 30%.
Punerea in functiune a statiei Gutinas face parte dintr-un proiect mai amplu al Transelectrica prin intermediul caruia se urmareste retehnologizarea, in perioada 2006-2016, a circa 70% din statiile sale de transformare pentru a creste siguranta in exploatare si a reduce impactului asupra mediului
"Proiectul de retehnologizare a statiei Gutinas cuprinde constructia a trei noi statii de inalta tensiune de 400, 220 si 110 kV, care vor inlocui complet statia cea veche. Statia Gutinas are o importanta strategica la nivelul Sistemului Energetic National prin care se asigura alimentarea cu energie electrica a intregii zone de nord-est a tarii", a declarat Stelian Gal, directorul general al Transelectrica.
Gal a fost numit recent in functia de presedinte al Consiliului de Administratie, inlocuind-o din functie pe Felicia Rasacanu, potrivit unui ordin al ministrului economiei.
Transelectrica, firma de stat, urmeaza sa listeze pe Bursa in lunile urmatoare un pachet de 10% din actiuni. Compania si-a bugetat pentru acest an un profit de 45 mil. euro la o cifra de afaceri de circa 500 mil. euro.


Oferta suprasubscrisa
Transelectrica a scos la vanzare prin oferta publica initiala primara 7,3 mil. actiuni. Perioada de subscriere a inceput la 14 iunie si se incheie astazi, pretul unei actiuni fiind de 16,8 lei, iar valoarea totala a pachetului de 123,14 mil. lei (circa 35 mil. euro). Oferta a fost suprasubscrisa de peste 3,3 ori, conform ultimelor informatii dipsonibile, existand cereri de subscriere pentru 24 mil. actiuni. Broker Cluj a anuntat ieri ca a subscris in cadrul ofertei un numar de 600.000 actiuni in valoare de 10,08 mil. lei, reprezentand circa 8,2% din numarul total de actiuni oferite publicului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO