Companii

Traficul aerian in TI: cresteri pe low-cost si scaderi pe business

Traficul aerian in TI: cresteri pe low-cost si scaderi pe business

Aeroporturile din Bucuresti au inregistrat anul trecut un trafic de peste 6,7 milioane de pasageri

27.04.2009, 19:03 23

In Romania functioneaza in prezent 17 aeroporturi, cu un trafic de 9,1 milioane de pasageri anul trecut, potrivit datelor Asociatiei Aeroporturilor. Aeroporturile din Bucuresti (Otopeni si Baneasa) si cele din Timisoara, Cluj si Iasi inregistreaza aproape 8,6 mil. pasageri, din care circa 5,1 mil. de pasageri zboara anual doar de pe Otopeni.

 In timp ce Aeroportul Otopeni a anuntat o scadere a traficului cu 17% in primul trimestru al anului, traficul de pe aeroportul din Baneasa, pe care opereaza companii low-cost, este in crestere cu 20% in primul trimestru fata de aceeasi perioada din 2008, la peste 460.000 de pasageri.
 
Cursele ieftine schimba configuratia pietei
In primele trei luni anul acesta, cifra de afaceri a Aeroportului Baneasa s-a ridicat la 5 milioane de euro, mai mult fata de aceeasi perioada din 2008. "Speram sa ajungem la 2 milioane de pasageri anul acesta, in crestere cu 20% fata de anul trecut. Situatia din primul trimestru a dat semnale pozitive", a spus Stefan Mladin, directorul general al aeroportului.
Reprezentantii Aeroportului International Aurel Vlaicu (Baneasa), care a avut incasari de 18,5 milioane de euro (68 mil.lei) anul trecut, asteapta o crestere cu 25% a cifrei de afaceri anul acesta. Mai mult, directorul aeroportului spune ca exista o tendinta de migrare a calatorilor de la curse de linie regulata la cele low-cost in aceasta perioada, oamenii de afaceri incercand sa reduca costurile cu transportul.
De pe aeroportul Aurel Vlaicu opereaza companii low-cost care efectueaza zboruri regulate (printre care Blue Air, Wizz Air, My Air, Germnawings), dar si zboruri charter. "Acum au inceput si zborurile charter catre destinatii precum Malta, Tunisia, Turcia sau Grecia", a spus el.
Si pe aeroportul international din Timisoara, de pe care opereaza cinci companii de linie regulata si doua low-cost se asteapta o crestere a numarului de pasageri in primul trimestru, bazata pe traficul adus de low-costuri. "Inca lucram la aceste date, dar estimarea noastra arata o crestere a numarului de pasageri pe baza calatorilor adusi prin intrarea low-costului Wizz Air", a spus un reprezentant al aeroportului, care a avut o cifra de afaceri de aproape 8,5 milioane de euro anul trecut.
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO