Companii

Topul primelor 20 de cooperative agricole din România după cifra de afaceri din 2020. În 2021 au mai apărut 800 de cooperative noi, de patru ori mai multe decât în fiecare din ultimii cinci ani

Autor: Florentina Niţu

07.02.2022, 19:45 560

„Trebuie susţinute cooperativele active. Asocierea a crescut şi creşte în continuare, însă vârfurile se bazează doar pe anumiţi stimulenţi. Acum, principiile cooperatiste sunt sănătoase şi dacă se respectă, cooperativele pot avea succes“.

În 2021, în fiecare zi au fost înfiinţate două cooperative agricole, ajun­gând la finalul anului la un număr total de 787 astfel de companii, potrivit calculelor ZF făcute pe ba­za da­telor Confidas.ro, plat­­for­mă de analiză finan­cia­ră a com­paniilor. Numă­rul este cel mai mare din ulti­­mul de­ce­niu, fiind un record absolut pen­tru asocierea de acest fel din România. De ce?

„Majoritatea proiectelor lansate de Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale din fonduri europene le oferă be­ne­ficiarilor organizaţi în structuri aso­ciative punc­taj suplimentar, astfel co­ope­rativele agricole sau grupurile de producători pot primi cofinanţare de până la 90%, spre deosebire de ceilalţi, care pot primi ma­xi­mum 70%. De asemenea, se discută că în perioada 2021-2027, prin noul Plan Naţio­nal Strategic, se va pune accent mai mare pe struc­turile asociative“, a explicat Daniel Stănescu, general manger al companiei de con­sultanţă pentru fonduri europene Global Company Incorporate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO