Companii

Topul celor mai mari mari tranzacţii din 2012

 Topul celor mai mari mari tranzacţii din 2012

Autor: Ioana David

24.12.2012, 00:09 1640

Peste 50 de tranzacţii au fost semnate în 2012, cu o valoare cumulată de peste 1,3 mld. euro, arată o analiză ZF pe baza datelor anunţate de companii şi a estimărilor proprii.

Cele mai multe deal-uri au fost încheiate pe final de an, 10-15 afaceri fiind finalizate în perioada noiembrie - decembrie.

Cea mai mare tranzacţie din acest interval, care întră şi în top trei al tranzacţiilor din 2012, este preluarea de către Auchan a 20 de magazine Real într-un deal estimat de ZF la peste 200 mil. euro. Trannzacţia s-a derulat la nivel regional, francezii de la Auchan plătind 1,1 mld. euro pentru magazinele Real din România, Polonia, Ucraina şi Rusia. Deal-ul creează un nou gigant în retailul românesc.

După retail, sectorul echipamentelor energetice a fost domeniul care a dat a doua tran¬zacţie ca mărime din această perioadă, după ce clujenii de la EnergoBit, un business de 160 mil. euro cu 900 de angajaţi, au vân¬dut pachetul majoritar de acţiuni către fondul polonez de investiţii Innova Capital. Un alt pachet de acţiuni a fost preluat de către BERD. ZF a estimat acest deal la 65 mil. euro.

Finalul de an a venit ca o gură de oxigen pentru piaţa de fuziuni de achiziţii (M&A - mergers & acquisitions), după ce primele luni au fost slabe.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO