Companii

Topul celor mai mari companii private locale

Topul celor mai mari companii private locale

Click pentru imaginea intreaga

20.02.2008, 19:45 185

Cea mai mare companie privata detinuta de actionari romani a devenit distribuitorul de materiale de constructii Arabesque, in timp ce Banca Transilvania a ramas cea mai importanta institutie financiara cu capital autohton.
Astfel, ierarhia capitalului privat romanesc este dominata in continuare de banci, Banca Transilvania si Banca Carpatica, in timp ce pe locul zece se situeaza divizia de leasing a grupului Tiriac.
Cele mai mari sapte companii cu actionariat romanesc au inregistrat anul trecut afaceri de peste 2 mld. euro, potrivit datelor centralizate de ZF. Cea mai mare firma, Arabesque, detinuta de omul de afaceri Cezar Rapotan, a rulat anul trecut afaceri de aproape jumatate de miliard de euro, in crestere cu peste 30% fata de 2006. Topul este completat de firme precum Transilvania General Import-Export (parte a grupului European Food & Drinks), Altex, Cuprom, InterAgro, Trust Motors si Ambient.
Spre comparatie, cea mai mare companie din Romania, Petrom, avea bugetata pentru 2007 o cifra de afaceri de 10,6 mld. lei (3,19 mld. euro).
Anvergura afacerilor dezvoltate de oameni de afaceri locali continua sa fie mai redusa, in clubul miliardarilor mentinandu-se multinationalele sau companiile energetice de stat. Cu toate acestea, afacerile fratilor Micula se apropie de un miliard de euro daca luam in calcul vanzarile tuturor companiilor pe care le controleaza.
Analiza ZF si-a propus insa sa identifice afacerile generate de cea mai reprezentativa firma (o singura entitate juridica) din grupurile detinute de antreprenori locali. Dincolo de acestea, grupurile de firme precum Mobexpert, detinuta de Dan Sucu, Cris-Tim-ul lui Radu si Cristina Timis, businessul din transporturi al lui Gruia Stoica (Grampet) sau cel din distributia de medicamente al lui Ilie Vonica (Polisano) se apropie de 200 mil. euro. O alta companie care ar fi putut intra in top zece este RCS&RDS dar care nu a oferit rezultatele financiare de anul trecut.
La sfarsitul lui 2007, 12 companii (Petrom, Lukoil, Rompetrol Rafinare, Electrica, Mittal Steel Galati, Automobile Dacia, Orange, Vodafone, Metro Cash&Carry , Rewe Group, Interbrands si Porsche) aveau afaceri de peste un miliard de euro, potrivit datelor existente pana in acest moment.
Pana anul trecut cel mai mare grup detinut de un om de afaceri roman era Rompetrol. Vanzarea catre compania de stat kazaha KazMunaiGaz a pachetului majoritar de actiuni l-a consacrat pe Dinu Patriciu drept cel mai bogat roman, insa a schimbat ierarhia in topul firmelor cu actionariat local.
Topul arata ca cei mai mari jucatori locali vin din domenii precum materiale de constructii, retail si servicii financiare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO