Companii

Top 100 de companii pe pierderi anul trecut au adunat o gaură de 8 mld. lei. De unde încasări la stat? În 2022, un an marcat de inflaţie record şi de dobânzi în creştere, mediul de business din România în ansamblul său a raportat pierderi de 33,9 mld. lei

Top 100 de companii pe pierderi anul trecut au adunat o...

Autor: Cristina Roşca

13.08.2023, 14:01 4425

Top 100 de companii care au raportat pier­deri anul trecut au adunat o „gaură“ de 8 mld. lei în 2022, la afaceri de 132 mld. lei, arată o analiză făcută de ZF pe baza date­lor de la Bridge to Information.

Din total, 24 de firme au avut anul trecut un minus de cel puţin 100 de milioane de lei fiecare. Spre comparaţie, în 2022, un an marcat de inflaţie record şi de dobânzi în creştere, mediul de business din România în ansamblul său a raportat pierderi de 33,9 mld. lei.

Cei mai mulţi bani au pierdut microîntreprinderile – 15,1 mld. lei, în timp ce, la total, 8,6 mld. lei reprezintă „contribuţia“ între­prinderilor mari, cele care cân­tăresc cel mai greu în economie, e vorba despre firmele care au peste 250 de angajaţi şi afaceri mai mari de 50 de milioane de euro (250 de mi­lioane de lei) anual.

Întreprinderile mici au ra­portat pierderi de 4,8 miliarde de lei, iar cele mijlocii de 5,3 miliarde de lei, potrivit Registrului Co­merţului.

Analiza făcuta de ZF vine în condiţiile în care Rareş Bogdan, unul dintre liderii PNL, a scris într-o postare pe o reţea de socializare că ar trebui ca firmele mari care raportează pierderi, dar au cifre de afaceri mari, să fie impozitate mai degrabă decât companiile mici şi IMM-urile româneşti.

„Dacă Guvernul vrea cu adevărat bani la buget, dacă avem curaj şi suntem cu adevărat responsabili şi patrioţi, vom face ce n-a făcut nimeni timp de 30 de ani: ne vom uita şi vom găsi soluţii de impozitare a celor care, deşi au cifre de afaceri de miliarde, unii chiar de peste 10 miliarde, raportează profit zero prin inginerii fiscale legale, pe care le permite de ani de zile statul gras şi incompetent. 60 din primele 150 de companii au raportat profit zero“, a scris el.



 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO