Companii

Tondach vrea sa delisteze CEMA

02.05.2006, 00:00 124

Tondach Romania, actionarul majoritar al companiei CEMA Sibiu, a convocat pentru 24 mai Adunarea Generala Extraordinara a Actionarilor, pentru a retrage societatea de pe piata Rasdaq. Austriecii detin un pachet de 84,4% din CEMA Sibiu.

Fosta intreprindere de stat din domeniul materialelor de constructii CEMA Sibiu a devenit in 2004 tinta a doi investitori puternici, Wienerberger, unul dintre liderii mondiali in productia de caramizi, si Tondach, care produce tigla ceramica.

Atractia principala a investitorilor care au decis sa investeasca in compania CEMA Sibiu au fost carierele de argila de calitate, care servesc drept materie prima pentru capacitatile de productie din zona.

Tondach Romania, divizia locala a grupului austriac Tondach, unul dintre liderii europeni in productia de tigla ceramica, a achizitionat in 2004 pachetul de 85% din actiunile fabricii de tigla ceramica din Sibiu.

Societatea Tondach Gleinstaetten din Austria, care detine integral Tondach Romania, a majorat in etape capitalul social al companiei din Sibiu de la 100.000 euro in 2002 la 2,51 mil. euro la inceputul acestui an. Ultima subscriere de capital se ridica la 913.000 euro. In urma acestei majorari de capital, Tondach Romania va investi anul acesta cel putin 1,5 mil. euro in dezvoltarea capacitatilor de productie la fabrica din Sibiu. Facilitatile de productie vor creste, in urma acestor investitii, cu aproximativ 40-45% incepand cu anul viitor, potrivit reprezentantilor firmei. In prezent, fabrica din Sibiu produce 12 milioane de unitati anual.

Conducerea Tondach Romania estimeaza pentru acest an o crestere de circa 35%, cifra de afaceri urmand sa ajunga la aproximativ 10,8 milioane de euro.

Tondach Romania exporta aproximativ 10% din productia realizata la Sibiu in Bulgaria si Republica Moldova.

Potrivit propriilor estimari, Tondach detine aproximativ 5% din piata romaneasca de invelitori si 10% din piata de tigle destinate investitiilor rezidentiale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO