Companii

Toamnă bogată: Depozitele de înmagazinare a gazului, aproape pline cu câteva luni înainte de iarnă. România a ajuns la circa 90%, dar şi consumul a scăzut semnificativ

Toamnă bogată: Depozitele de înmagazinare a gazului,...

Autor: Roxana Petrescu

10.09.2023, 12:08 984

♦ Iarna trecută a fost nesperat de blândă, astfel că multe state au putut ieşi din sezonul rece cu cantităţi înmagazinate mai mari ♦ Pe plan local, gradul mare de umplere a depozitelor de înmagazinare pe care îl are România acum se datorează şi unui consum cu 16% mai mic în primele şase luni ale anului faţă de perioada similară a anului trecut, după cum arată datele OMV Petrom.

Depozitele de înmagazinare a gazelor la nivel european sunt la un grad de umplere de peste 90% la început de septembrie, mult mai bine faţă de nivelul de 81,5% din perioada similară a anului trecut, cu câteva luni înainte de începerea uneia dintre cele mai dificile ierni. Situaţia este mai bună şi în România faţă de toamna anului trecut.

Pe data de 3 septembrie 2023, depozitele de înmagazinare a gazelor din România erau pline în proporţie de 89,2%, arată datele de pe platforma Gas Infrastructure Europe, procent în creştere faţă de aceeaşi zi a anului trecut, când România avea un grad de umplere de circa 75%. Sunt mai mulţi factori care au generat această situaţie, nu numai pe plan local. Iarna trecută a fost nesperat de blândă, astfel că multe state au putut ieşi din sezonul rece cu cantităţi înmagazinate mai mari. Totodată, ţinând cont de războiul din Ucraina, toate statele UE au trecut la măsuri de eficientizare a consumului de gaze.

Creşterile fără precedent de preţ au avut la rândul lor un impact major, mai ales asupra industriei, mari consumatori tradiţionali, cum este cazul industriei de îngrăşăminte chimice, alegând să închidă porţile decât să plătească facturile. Strict pe plan local, gradul mare de umplere a depozitelor de înmagazinare pe care îl are România acum se datorează şi unui consum cu 16% mai mic în primele şase luni ale anului faţă de perioada similară a anului trecut, după cum arată datele OMV Petrom.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO