Companii

Tnuva si Yoplait se uita pe piata lactatelor pentru posibile achizitii

07.04.2005, 20:02 20

Producatorul israelian din industria lactatelor Tnuva, impreuna cu un alt jucator important european, Yoplait din Franta, au demarat de cateva saptamani prospectarea pietei romanesti pentru o eventuala achizitie a unui jucator local sau pentru construirea unei facilitati de productie de tip green-field.

"Investigam impreuna cu cei de la Yoplait piata romaneasca (n.r. - pentru o eventuala achizitie) in dorinta noastra de a a intra pe piata de lactate insa, la acest moment, nu pot spune nimic in plus", a declarat pentru Ziarul Financiar Mose Blau, Chief Financial Officer (CFO) al Tnuva Romania.

El nu a dorit sa dezvaluie nici suma pe care cele doua companii o au pregatita pentru a o investi in Romania. "Prospectam piata si in functie de rezultat vom decide suma pe care o vom investi", spune Blau.

Numele celor doua companii a fost vehiculat in urma cu cateva luni in legatura cu o posibila achizitie a unuia dintre putinii jucatori de pe piata produselor lactate: Prodlacta Brasov. Asociatia Salariatilor producatorului de lapte Prodlacta Brasov a trimis anul trecut catre mai multi producatori de profil oferte de vanzare a pachetului majoritar de actiuni detinut la producatorul brasovean din industria lactatelor. PAS-ul cerea circa 3-4 milioane de euro pentru pachetul de 51% din Prodlacta.

De Prodlacta s-au mai aratat interesati si francezii de la Lactalis, care au achizitionat anul trecut mai multe facilitati de productie in Republica Moldova.

Specialistii din industria laptelui spun ca, in afara de Prodlacta, singurul jucator independent care ar putea fi achizitionat este Albalact Alba-Iulia, unul dintre performerii pietei de anul trecut. Insa Raul Ciurtin, directorul general si actionarul principal al Albalact, spunea recent ca nu a primit oferte de cumparare si ca vrea sa se dezvolte prin forte proprii.

In eventualitatea esuarii negocierilor de preluare, Tnuva si Yoplait mai au posibilitatea construirii unei facilitati de productie de timp green-field, avand in vedere ca unii specialisti din industrie sustin ca aceasta varianta ar fi in final mai ieftina si prin prisma faptului ca cei doi jucatori pot accesa fonduri Sapard. Recent, pragul pentru un proiect Sapard a fost marit de la 2 la 4 milioane de euro.

Piata laptelui se ridica anual la 5 miliarde de litri din care doar 1,2 miliarde de litri sunt procesati in industria de profil, alte circa 2 miliarde de litri fiind vandute direct in piete fara sa fie pasteurizate. Piata este dominata de Danone, LaDorna, Friesland si Campina (intrata in parteneriat cu Covalact Sfantu Gheorghe).

Romania a negociat in relatia cu UE o cota de productie de 3,3 miliarde de litri, din care numai 1,2 miliarde de litri urmeaza sa fie procesati in industria de profil.

Jucatorii din piata produselor lactate se asteapta ca, dupa momentul aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, numarul marilor jucatori sa creasca.

Tnuva este cea mai mare companie israeliana din industria alimentara, cu vanzari de 1,3 miliarde de dolari si detine o cota de piata de 70% la lapte, unt si branza. Tnuva detine franciza pentru iaurturile Yoplait comercializate pe piata israeliana.

Yoplait are vanzari anuale de 900 mil. euro, fiind unul dintre cei mai mari jucatori de pe piata franceza a produselor lactate.

stelian.negrea@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO