Companii

Titeiul scump a adus un avans de 40% pentru afacerile careului de asi din piata petroliera locala

18.08.2008, 19:41 22

Astfel, in primele sase luni ale anului cele patru companii petroliere au raportat afaceri cumulate de aproximativ 5,2 miliarde de euro, comparativ cu nivelul de 3,7 miliarde de euro de anul trecut.
Principalele rafinarii locale au obtinut rezultate peste asteptarile analistilor, pe fondul unor cantitati mai mari de titei procesate, chiar daca barilul de petrol a depasit record dupa record, ceea ce a avut un impact negativ asupra marjelor. Lanturile de benzinarii au reusit sa obtina afaceri in crestere semnificativa pe fondul cresterii pretului la pompa, desi unele si-au vazut volumele vandute in stagnare. La nivel de piata, marele castigator al barilului scump este Petrom, administratorul tuturor rezervelor de titei din Romania, al carui profit este estimat sa ajunga pana la 1 mld. de euro pana la sfarsitul anului. Analistii sunt optimisti si pentru urmatoarea jumatate de an, in conditiile in care reprezentantii companiilor nu vad barilul scazand sub nivelul de 100 de dolari.
Pe partea de distributie de carburanti, piata a fost impartita in doua in functie de evolutia vanzarilor in volume. Pe de o parte au fost companii care au raportat cresteri de doua cifre in ceea ce priveste vanzarile in volume, in timp ce alte companii au raportat stagnari sau cresteri usoare.
In total, Petrom a vandut in primul semestru circa 2,4 milioane de tone de carburanti, in crestere cu 19% fata de aceeasi perioada a anului trecut, cantitatile livrate la export fiind cu 47% mai mari, potrivit reprezentantilor companiei.
O crestere simtitoare a livrarilor catre export a fost raportata si in cazul vanzarilor Rompetrol, unde a fost inregistrat un ritm de crestere de 44% fata de primele sase luni ale anului trecut.
Potrivit reprezentantilor Rompetrol, cantitatile totale comercializate au inregistrat un avans de circa 18% in primul semestru al anului, fata de aceeasi perioada a anului trecut, pana la un nivel de 1,9 milioane de tone.
Ceilalti doi mari jucatori de pe piata locala nu au raportat insa cresteri de volume similare, MOL Romania spunand ca a vandut cam aceeasi cantitate de carburanti cu cea comercializata in primul semestru al anului trecut, in timp ce vanzarile in volume ale Lukoil Romania s-au situat cu 2% procente sub nivelul consemnat in primele sase luni din 2007.
"In mai, perioada in care practic s-a dat startul scumpirilor la pompa, diferenta de pret intre Lukoil si Petrom era de aproximativ 70-80 de dolari pe tona. In astfel de conditii este normal ca unii jucatori sa raporteze cresteri in volume, in timp ce altii fie se confrunta cu scaderi, fie reusesc sa se mentina la un nivel constant", a declarat Constantin Tampiza, directorul general al Lukoil Romania. Cu toate ca volumele de carburanti comercializate au scazut, Lukoil Romania a consemnat o cifra de afaceri de 1,035 miliarde de dolari (673,14 milioane de euro), cu 34% mai mult fata de anul trecut, datorita cresterii pretului la pompa. La fel si in cazul MOL Romania care a consemnat afaceri in crestere cu 24% a cifrei de afaceri, in lei, pana la un nivel de aproximativ 1.052,9 milioane de lei (286,9 milioane de euro) fata de aceeasi perioada a anului trecut, cand compania a raportat afaceri de 849,15 milioane de lei (255 de milioane de euro).
Tampiza atrage atentia asupra unui aspect, cel al sensibilitatii consumatorului roman fata de cresterea preturilor la pompa. Astfel, in perioada mai-iunie, filiala locala a gigantului petrolier rusesc a pierdut cam 10% din vanzari, pe fondul cresterilor succesive ale preturilor la pompa ca urmare a cresterii cotatiilor internationale la petrol pana la un nivel record de 147 de dolari pe baril. In luna iulie, cand au avut loc mai multe scaderi consecutive ale preturilor la pompa, vanzarile de carburanti au crescut cu aproximativ 7% fata de perioada similara a anului trecut.
Pe partea de rafinare, petrolul a exercitat ca de obicei un efect negativ, marjele de rafinare scazand simtitor in primul semestru al anului.
"Datorita pretului ridicat la titei, marjele de rafinare au scazut foarte mult, pana la 0,9 dolari/baril, cu 4,55 dolari/baril mai putin decat in primul semestru al anului trecut", spun reprezentantii Petrom. In ciuda acestor conditii externe nefavorabile, cele mai importante rafinarii locale, Rompetrol Rafinare (Petromidia) si Petrobrazi, una dintre cele doua rafinarii ale Petrom, au inregistrat profit, respectiv reduceri semnificative ale pierderilor. In cazul rafinariei Petromidia din Constanta, reprezentantii companiei explica rezultatele pozitive prin faptul ca rafinaria a procesat o cantitate record de materie prima, respectiv 2,3 milioane de tone, in crestere cu 29% fata de anul trecut.
Astfel, Rompetrol Rafinare a obtinut in primele sase luni ale anului un profit net de 1,8 milioane de euro, in scadere cu 61% fata de rezultatul net de 4,6 milioane de euro inregistrat in perioada similara a anului trecut.
In ceea ce priveste segmentul de rafinare al Petrom, pierderile operationale au scazut de aproape patru ori in primele sase luni ale anului, pana la un nivel de 86 de milioane de lei (23,4 milioane de euro)
La nivelul pietei, castigatorul detasat al preturilor record la titei este Petrom, companie care ar fi putut ajunge in prima jumatate de an la un profit net de 575 de milioane de euro daca nu ar fi facut un provizion urias pentru rezolvarea litigiilor cu salariatii in valoare de 446 de milioane de euro. Tinand cont de nivelul productiei de titei si condensat, dar si de gaze realizat de Petrom in prima jumatate a anului, dar si de pretul mediu al titeiului, compania a scos practic din pamant 3,6 miliarde de dolari, cu 71% mai mult in valoare fata de anul trecut, pe fondul unei productii totale mai scazute cu 1%, dar cu mult mai valoaroasa fata de primele sase luni ale anului trecut.
In primele sase luni, Petrom a platit statului roman redevente in valoare de 353 de milioane de lei (96,1 milioane de euro), contributia fiscala totala la bugetul statului fiind de 3,13 miliarde de lei (852 de milioane de euro), cu 42% mai mare fata de anul trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO