Companii

Terapia Ranbaxy, afaceri de 250 mil. lei în primul semestru

Foto Shutterstock

Foto Shutterstock

Autor: Ana Maria Petcana

11.08.2013, 20:28 295

Cifra de afaceri a Terapia Ranbaxy, cel mai mare producător de medica­mente generice din România, s-a situat în primul semestru la 250 mil. lei (56 mil. euro), în creştere cu 8% com­parativ cu perioada similară a anului trecut.

„La preţuri de producător cifra de afaceri a fost de circa 220 milioane lei pe piaţa internă şi 30 milioane lei la export. Am avut o creştere de circa 8% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, dublă faţă de creşterea pieţei de circa 4%, în acord cu prognozele interne“, a declarat directorul general al companiei, Dragoş Damian.

În ceea ce priveşte piaţa farma­ceutică, şeful Terapia Ranbaxy spune că în a doua jumătate a anului, aceasta va stagna sau chiar va scădea cu până la 2% în lei, la preţuri de producător. El spune că nici estimările privind evoluţia pieţei în 2014 nu sunt optimiste. „Nici esti­mările pentru 2014 nu sunt optimiste pentru că nu există claritate în planurile autorităţilor cu privire la noua listă de medicamente, reglementarea claw-back-ului diferenţiat, schimbarea meto­dologiei de calcul al preţurilor la medica­mente şi plata creanţelor“, a spus şeful Terapia Ranbaxy.

Fabrica din Cluj-Napoca produce 200 de tipuri de medicamente orale şi injectabile. Terapia a lansat anul trecut 15 produse noi şi are în plan 12 lansări în acest an.

La sfârşitul lui 2012, producătorul avea 850 de angajaţi şi intenţionează să facă noi angajări în acest an.

„Terapia Ranbaxy este (...) singurul producător de generice din top 10, situaţie nemaiîntâlnită în nicio altă ţară central şi est-europeană sau din fostul spaţiu sovietic, unde de regulă în top 10 există cel puţin trei producători de medicamente generice“, a arătat Damian.

Ranbaxy Laboratories, cel mai mare producător de medicamente din India, a preluat în luna martie 2006, de la fondul de investiţii Advent Inter­na­tional, un pachet de acţiuni repre­zentând 96,7% din acţiunile Terapia Cluj-Napoca, pentru 324 milioane de dolari. Ulterior, în 2008, grupul japonez farmaceutic Daiichi Sankyo a devenit acţionarul majoritar al Ranbaxy Laboratories.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 12.08.2013

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO