Companii

Terapia analizeaza o achizitie in Polonia si are in plan afaceri de 100 mil. dolari

26.01.2006, 20:22 20

Compania farmaceutica Terapia Cluj-Napoca analizeaza posibilitatea unei achizitii pe piata din Polonia, ca parte a strategiei de expansiune pe pietele regionale.

"Ne uitam la o companie din Polonia, un producator de generice ale carui vanzari sunt axate in special pe segmentul de farmacii si mai putin pe spitale. Nu am initiat negocieri cu aceasta companie", a afirmat Stephen Stead, directorul general al Terapia, fara a face referire la numele companiei.

Compania anuntase inca de la sfarsitul anului trecut intentia de a cumpara producatori regionali de medicamente, Terapia finalizand recent achizitia a doua companii din Bucuresti, Pharmaplant Biogalenica si Promedic. "Bugetul pentru o eventuala achizitie depinde de valoarea companiei. Putem atrage si o finantare de aproximativ 75% din vanzarile realizate de respectiva companie", a adaugat Stead.

Compania ar putea fi primul producator de medicamente roman care ar realiza o achizitie in afara granitelor Romaniei.

Obiectivele companiei includ, in acest an, si o crestere cu 30% a vanzarilor, la peste 100 milioane dolari (circa 83 mil. euro).

"Pentru anul 2006 pregatim lansari de produse din patru arii terapeutice de interes pentru companie. Totodata, vom continua sa investim in cresterea fortei de vanzari. In prezent, grupul Terapia detine una dintre cele mai mari echipe de vanzari de pe piata. De asemenea, vom ramane concentrati asupra exporturilor, pentru a ne consolida pozitia pe pietele cheie", a mai spus Stead.

Astfel, exporturile companiei ar urma sa avanseze cu 16%, la 13 milioane de dolari (11 mil. euro), comparativ cu nivelul consemnat in 2005.

Portofoliul pentru export cuprinde un numar de 25 de medicamente, Faringosept fiind cel mai bine vandut produs pe pietele din Rusia, Ucraina si Polonia. Grupul exporta in 15 tari europene si membre ale Comunitatii Statelor Independente si a deschis reprezentante externe in Rusia si in Ucraina.

Exporturile Terapia pentru 2006 vizeaza inceperea exporturilor pe piata din Danemarca si introducerea unor produse noi si pe piata din Polonia. "Vom incepe si exporturile in Danemarca, dar procedurile de inregistrare si punere pe piata pot sa dureze pana la un an", potrivit lui Stead.

Compania a anuntat in luna noiembrie a anului trecut ca intentioneaza sa obtina pana la 10 milioane de euro din vanzarea unor terenuri neutilizate in activitatea de productie, cu o suprafata cumulata ce depaseste 10 hectare in Cluj. "Terenul respectiv nu a fost inca vandut, analizam cea mai buna oferta", a mai precizat Stead.

Investitiile planificate pentru 2006 insumeaza 10 milioane de dolari si sunt destinate realizarii unei noi cladiri destinate ambalarii produselor farmaceutice finite solide (capsule, tablete), cat si constructiei unui nou spatiu de depozitare.

Actionarul majoritar al Terapia este fondul american de investitii Advent International, care a achizitionat in urma cu doi ani 95% din actiunile societatii, printr-o tranzactie de 45 de milioane de dolari.

Potrivit informatiilor din piata farmaceutica, Advent pregateste exit-ul din afacerea Terapia, printre companiile interesate numarandu-se si producatorul indian de medicamente Ranbaxy. O eventuala achizitie realizata de Ranbaxy ar fi un pas firesc pentru indieni, ca modalitate de crestere puternica a vanzarilor pe piata autohtona.

Advent a investit pana in prezent in Romania in producatorul de bere Brewery Holding, detinatorul marcilor Ciuc si Gambrinus, in producatorul de vopsele DŸfa, in compania de telefonie mobila MobiFon/Connex, in compania de publicitate outdoor Euromedia si in Terapia Cluj-Napoca.

alexandru.cerchez@zf.ro



In valtoarea achizitiilor

* Terapia a fost privatizata in 1996 prin procesul de privatizare in masa

* In 2004 a fost cumparata de fondul american de investitii Advent

* A achizitionat in august 2005 Pharmaplant si Promedic

* Analizeaza o eventuala achizitie in Polonia

* Ar putea fi tinta unei achizitii

* Si-a planificat vanzari de peste 80 mil. euro in 2006

* Va incepe exportul in Danemarca

* Exporta de peste 10 mil. euro anual

* Faringosept este principalul produs de export in Rusia, Ucraina, Polonia

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO