Companii

Temerile OMV: boicoturi la adresa Petrom cauzate de preţul carburanţilor şi amenzi de la Concurenţă

Temerile OMV: boicoturi la adresa Petrom cauzate de preţul carburanţilor şi amenzi de la Concurenţă

Autor: Carol Dan

19.05.2011, 18:06 1300

Conducerea OMV analizează o serie de riscuri la adresa Perom, dela boicoturi cauzate de majorarea preţurilor sau noi litigiicostisitoare cu foştii sau actualii salariaţi, la amenzi din parteaConsiliului Concurenţei şi plecarea masivă a directorilor sauangajaţilor-cheie din companie, informează Mediafax.

"Creşterile substanţiale de anul trecut ale preţuluicarburanţilor, cauzate în mare parte de majorarea taxelor, şievoluţiile adverse ale preţurilor din perspectiva consumatorului auavut ca rezultat şi vor putea genera în viitor proteste şiboicoturi împotriva companiilor petroliere precum Petrom", se aratăîn prospectul realizat de grupul austriac de petrol şi gaze OMV învederea unei majorări de capital de până la 900 milioane euro.

OMV mai spune la capitolul riscuri că, în urma proceselor cufoşti şi actuali salariaţi, compania Petrom ar putea fi nevoită săîi reangajeze sau să le achite compensaţii, a căror valoarea nupoate fi estimată.

Compania arată că Petrom deja a plătit compensaţii către foţiproprietari de terenuri care au primit dreptul de a primicompensaţii pentru exproprierile din timpul regimului comunist.

În 2007 şi 2008 Petrom a constituit provizioane pentru litigiicu actuali şi foşti angajaţi în valoare totală de 1,5 miliarde delei (415 milioane de euro). La 31 martie 2011 compania areprovizioane de 477 milioane de lei (116 milioane de euro).

Totodată, Petrom ar putea fi sancţionată în urma investigaţieiîncepută în 2005 de Consiliul Concurenţei în legătură cu o posibilăîncălcare a reglementărilor pieţei de distribuţie a carburanţilor.Investigaţia începută în 2005 nu a fost încă finalizată.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO