Companii

Tec Miaco, aflata in reorganizare judiciara, nu reuseste sa gaseasca un investitor

11.05.2005, 19:18 138

Producatorul din industria carnii de pui Tec Miaco Romania, intrat in reorganizare judiciara anul trecut pe fondul unor datorii de 16 milioane de euro, nu a reusit inca sa atraga un investitor.

"A avut loc in aceasta saptamana o licitatie pentru vanzarea unor active ale Avicola Crevedia care fusesera gajate pentru 2 milioane de euro, insa nu s-a prezentat nimeni", spune Marius Iliev, presedintele Tec Miaco Romania.

Conform afirmatiilor lui Iliev, Tec Miaco a avut anul trecut o cifra de afaceri de 24 mil. euro (75% din cea inregistrata in 2003), iar pentru acest an estimeaza afaceri similare.

Surse din industrie sustin ca doua grupuri de investitori libanezi - unul grupat in jurul fostului director tehnic si actionar minoritar al Agrisol International, Malouf Bechara si altul al proprietarilor de la Toneli Group - ar fi interesate sa preia o parte a afacerii Tec Miaco.

"Discutam de mai mult timp cu mai multi investitori, insa nu am ajuns la nici o intelegere cu nimeni. Eu sunt interesat sa discut cu oricine este interesat sa cumpere", spune Iliev. El sustine ca ii este foarte greu sa atraga un investitor deoarece afacerea are o structura complexa. "Situatia este complicata si pentru ca nu a fost aprobat inca planul de reorganizare, iar inainte de aceasta etapa ar trebui sa vina un investitor care sa aloce foarte multi bani", afirma Iliev.

Tec Miaco se afla in cautari asidue pentru atragerea unor investitori, dupa ce la inceputul anului trecut cele doua fonduri de investitii care detineau 45% din afacere - Romanian American Enterprise Fund (RAEF) si Romanian Investment Fund (RIF)- si-au vandut participatiile catre un investitor local, al carui nume Iliev nu doreste sa-l dea publicitatii.

Ca urmare a acestei situatii, Tec Miaco a inchis anul trecut abatorul de la Mangalia, transferand intreaga productie la cel de la Crevedia, si a intrerupt distributia in anumite zone ale tarii mai indepartate de capacitatile sale de productie.

De asemenea, compania a mai inchis fermele de pasari care erau mai putin performante. Urmare a acestor masuri capacitatea de productie lunara a grupului a fost redusa de la 2.000 de tone/luna la 1.500 de tone/luna. Tec Miaco a produs anul trecut circa 18.000 de tone de carne de pui in viu sub marcile "Ferma Natural", "Avicola Crevedia" si "Galo". Tec Miaco detine Avicola Crevedia, Avicola Constanta si Combipra Ploiesti, un siloz cu o capacitate lunara de 5.000 de tone de cereale.

Industria romaneasca a carnii de pui este puternic concurata de importurile foarte ieftine, venite uneori la preturi de dumping. Acestea au dus in ultimii doi ani la numeroase falimente ale unor jucatori de dimensiuni mai mici. Liderul pietei continua sa fie Agricola International Bacau, urmat de Transavia Alba Iulia, Agrisol International si o serie de jucatori de dimensiuni mai mici, foarte multi dintre acestia din urma fiind detinuti de investitori libanezi.

Pe fondul problemelor producatorilor autohtoni, Banvit - unul dintre cei mai mari producatori de carne de pasare din Turcia care se confrunta cu serioase probleme - a anuntat demararea unei investitii de 40 de milioane de dolari de la Urziceni intr-o capacitate de productie de 40.000 de tone/an, aproape dubla fata de cea a primilor doi jucatori din piata. Thailandezii de la CP Foods, numarul doi mondial la carne de pasare, au tatonat anul trecut piata romaneasca pentru o posibila achizitie sau constructie a unei facilitati de productie de la zero, insa nu au facut publica nici o decizie. stelian.negrea@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO