Companii

Teama de vaccin, o falsa problema

30.04.2003, 00:00 128

Daca intrebi la intamplare pe cineva de pe strada cand a fost vaccinat ultima oara, cel mai adesea raspunsul este "In scoala" sau "Nu mai tin minte".
Si asta pentru ca vaccinarea previne si nu trateaza o boala, iar oamenii s-au obisnuit sa mearga la doctor de-abia cand ii doare, spune Guillaume Reny, directorul general al reprezentantei Aventis Pasteur in Romania.
Aventis Pasteur, parte a grupului franco-german Aventis, este cea mai mare companie din lume dedicata in exclusivitate productei de vaccinuri. Pe piata romaneasca Aventis Pasteur a detinut in 2002 pozitia de lider.
Divizia Aventis Pasteur pentru Europa Centrala si de Sud, la conducerea careia se afla Guillaume Reny, cuprinde sapte state: Albania, Bosnia, Bulgaria, Croatia, Macedonia, Romania si Serbia si Muntenegru.
Dintre acestea, piata romaneasca este cea mai mare pentru producatorul de vaccinuri, cu vanzari de aproximativ doua milioane de euro in 2002. La nivelul regiunii, compania a realizat anul trecut vanzari de sapte milioane de euro, estimand pentru 2003 o crestere pana la opt milioane de euro, pentru Romania fiind prevazuta de asemenea o majorare a vanzarilor in acest an.
"Piata romaneasca prezinta un potential enorm. Aproape 300.000 de copii care trebuie vaccinati nu inseamna putin lucru, iar produsele pediatrice constituie o parte majora a activitatii noastre. Cel mai important segment al pietii il reprezinta in Romania cel public, urmat in ierarhia vanzarilor de vaccinurile antigripale", spune Reny.
In plus, potrivit directorului Aventis Pasteur, segmentul privat al pietei are o pondere mai redusa in cadrul vanzarilor si din cauza nivelului veniturilor populatiei. "Problema nu e ca vaccinurile ar fi prea scumpe, ci, avand in vedere ca ele previn si nu trateaza, oamenii se gandesc ca mai pot fi amanate, ca nu reprezinta o cheltuiala urgenta", sustine Reny.

Patch, in loc de ac
Provocarea principala in domeniul vaccinarii este, prin urmare, cea a educarii oamenilor si chiar a corpului medical, "a asistentelor in special, care fac vaccinurile, pentru ca un vaccin facut corect nu doare, asa cum cred cei mai multi", afirma Reny.
Pe de alta parte exista si teama de "injectie" a celor mai multi oameni. "In viitor ne-am putea gandi la inlocuirea, in vaccinare, a seringii si a acului cu patch-uri. Bineanteles ca ar fi un proces dificil si de durata. De altfel, deja exista un numar mare de vaccinuri care pot fi administrate pe cale orala si in curand pe cale nazala, a mai spus reprezentantul Aventis Pasteur.
Pana la aparitia si popularizarea acestor alternative, compania incearca sa desfasoare diferite campanii de informare, organizeaza seminarii si distribuie brosuri prin care cat mai multi oameni sa poata pune in evidenta avantajele pe care le prezinta vaccinarea.
Referitor la autoritatile din domeniu, Reny sustine ca in aproape toate tarile din Europa Centrala, inclusiv in Romania, statul ramane actorul esential in vaccinare. "Vaccinarea reprezinta unul dintre obiectivele si misiunile statului in aceste tari. De unde si aparitia unei serii de probleme, pentru ca nu intotdeauna statul dispune si de fondurile necesare pentru a sustine campanii extinse de vaccinare", este de parere reprezentantul producatorului de vaccinuri.

De cinci ori vaccin
Compania a lansat recent pe piata romaneasca un vaccin polivalent, care printr-o doza unica va preveni concomitent cinci boli majore ale copilariei: difteria, tetanosul, poliomielita, tusea convulsiva si infectiile cauzate de Haemophilus influenzae tip b, dintre care meningita este cea mai grava.
"Acesta este primul vaccin pentavalent existent pe piata din Romania. Folosind acest vaccin, mama va fi fericita ca bebelusul nu face mai multe injectii, iar doctorul este si el fericit pentru ca e mai simplu de utilizat", spune Reny despre noul produs.
Vaccinul este indicat copiilor incepand de la varsta de doua luni si costa aproximativ 650.000 de lei. Acest vaccin reduce numarul injectiilor, crescand in acelasi timp numarul maladiilor prevenite.
Noul vaccin este inregistrat in 53 de tari, Franta fiind primul stat in care acesta a fost lansat. Noutatea tehnologica adusa prin acest vaccin a fost premiata in 1994 cu premiul GALIEN.

Vaccinurile viitorului
In afara de inovatiile pe care Aventis Pasteur isi propune sa le aduca in modul de administrare a vaccinurilor, compania mai are in vedere dezvoltarea de noi produse menite sa satisfaca necesitatile tot mai diverse ale pacientilor.
"Cred ca in viitor vor aparea noi si noi boli, in plus fata de cele existente, impotriva carora vor fi necesare noi vaccinuri. Nu trebuie sa privim in mod tragic aceasta evolutie, ci ca facand parte din proces", afirma Reny.
Unul dintre produsele la care compania lucreaza in prezent este un vaccin contra SIDA. "Este posibil ca, in urmatorii ani, sa avem primul vaccin impotriva acestei maladii, care intr-o prima faza va urmari sa blocheze virusul HIV, deci va fi folosit curativ, iar apoi, daca aceasta varianta va da rezultate, sa trecem si la utilizarea preventiva", mai spune Guillaume Reny.
In compania Aventis Pasteur, diversele proiecte legate de vaccinurile contra SIDA, dar in egala masura si contra altor maladii, necesita alocarea unor fonduri pentru cercetare si dezvoltare reprezentand aproximativ 18% din cifra vanzarilor. "Pentru intregul grup Aventis bugetul anual destinat cercetarii si dezvoltarii se ridica la circa 3,4 miliarde de euro", potrivit directorului companiei.

De ce Aventis Pasteur?
Aventis Pasteur este noua denumire a diviziei vaccinuri dupa fuziunea de la sfarsitul anului 1999 dintre grupul francez de produse farmaceutice RhA´ne-Poulenc si cel german Hoechst.
Istoria companiei dateaza insa dinainte de anul 1900, cand medicul francez Marcel MA©rieux, puternic influentat de Louis Pasteur si totodata colaborator al acestuia, a infiintat Institutul de Biologie MA©rieux, un laborator de analize medicale, bacteriologice si chimice, devenit ulterior si laborator de productie.
De cealalta parte a Atlanticului, medicul american John FitzGerald creaza, in 1914, The Connaught Laboratories, care va fi preluat de Pasteur MA©rieux SA©rums & Vaccins cu 75 de ani mai tarziu. Noua companie - Pasteur MA©rieux Connaught - devine liderul mondial in domeniul vaccinurilor.
Dupa ce in 1968 grupul RhA´ne-Poulenc achizitionase 51% din capitalul Institutului MA©rieux, in 1994 Pasteur MA©rieux Connaught intra integral sub controlul grupului francez. Legatura cu celebrul Institut Pasteur are loc pe doua planuri: in primul rand Marcel MA©rieux a colaborat cu Louis Pasteur in cadrul acestuia, iar pe de alta parte Institutul MA©rieux a format, in 1985, o alianta cu Institutul Pasteur.
In 2002, Aventis Pasteur a inregistrat o crestere de peste 16% a vanzarilor, pana la 1,6 miliarde de euro. Pe plan global, compania vaccineaza anual peste 500 de milioane de persoane, fiind prezenta in 150 de tari. Anul trecut, Aventis Pasteur a produs circa 1,4 miliarde de doze de vaccinuri destinate prevenirii a peste 20 de maladii.
Produsele pediatrice au reprezentat cea mai mare parte a vanzarilor, respectiv 495 milioane de euro, in vreme ce vaccinurile contra poliomielitei au avut o contributie de aproape 304 milioane de euro, iar cele antigripale de 458 milioane de euro.
Pentru anul acesta, compania are prevazute investitii de peste 150 de milioane de euro, destinate majorarii capacitatii de productie.

Pe urmele lui Louis Pasteur
Louis Pasteur s-a nascut la 27 decembrie 1822 in localitatea franceza Dole, din regiunea Jura. Descoperirea de catre Pasteur a faptului ca majoritatea bolilor infectioase sunt cauzate de germeni este una dintre cele mai importante evolutii inregistrate de medicina. Lucrarile sale au pus bazele microbiologiei, reprezentand in acelasi timp un pas urias catre medicina moderna.
De asemenea, Pasteur a fost primul care a aratat ca forme slabite ale unui microb pot fi utilizate pentru imunizarea organismului uman la formele mai virulente ale aceluiasi microb. Pe de alta parte, cercetatorul francez a descoperit ca rabia se transmite prin intermediul unor agenti invizibili chiar si pentru microscop - virusii. Pasteur a dezvoltat apoi o tehnica de vaccinare a cainilor impotriva rabiei si de a trata oamenii muscati de caini turbati.
Tot Pasteur a fost cel care a inventat procesul de "pasteurizare", prin care microbii daunatori din produsele alimentare perisabile sunt distrusi cu ajutorul temperaturilor ridicate, fara a afecta insa alimentele.



 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO