Companii

TaxHouse: Propunem statului sa acorde un respiro firmelor

05.11.2008, 15:28 24

Politica fiscala nu are la indemana prea multe instrumente de incurajare a firmelor in timpul crizei financiare, insa prelungirea termenului de plata a taxei pe valoarea adaugata si a impozitului pe profit ar putea fi o solutie pentru companii, a explicat Emilia Dragu, partener la TaxHouse.

TaxHouse, parte a retelei internationale Taxand, este o companie de consultanta fiscala, cu o cifra de afaceri de un milion de euro.
"In contextul crizei actuale, este de asteptat ca platile la bugetul general consolidat sa scada ca urmare a lipsei de lichiditati. In loc sa se apeleze la executarea silita, exista o modalitate prin care statul ar putea ajuta companiile. In urma unei analize, trebuie vazut in ce masura ar putea fi extins termenul de plata a datoriilor aferente creantelor neincasate", a explicat Emilia Dragu.
Sunt situatii in care companiile au de platit la Fisc datorii pe baza unor venituri pe care nu au apucat sa le incaseze; mai ales in aceste vremuri de criza, cand platile la furnizori intarzie, cand firmele incearca sa amane cat mai mult termenele de plata pentru a "rula" putinele lichiditati de care dispun.
Aceste situatii sunt, concret, rambursarea TVA pe o factura intocmita, dar neincasata, sau plata impozitului pe profit, in conditiile in care profitul nu exista decat in documentele contabile, caci banii nu au venit inca de la terti.
Presedintele Fiscului, Daniel Chitoiu, a declarat recent ca una din problemele care persista, in ciuda imbunatatirii colectarii, se manifesta in domeniul rambursarii de TVA, unde intarzierile sunt si de doua luni in unele sectoare din Capitala. Ministrul finantelor Varujan Vosganian a declarat zilele trecute ca sunt intarzieri de 1,5 miliarde de lei la plata obligatiilor fiscale, in conditiile in care companiile au probleme cu lichiditatile.
Plata TVA trebuie facuta de catre companii pana pe data de 25 a lunii urmatoare dupa perioada fiscala. Perioada fiscala este, in Romania, de o luna de zile pentru companiile cu cifra de afaceri mai mare de 100.000 de euro, si de trei luni de zile pentru companiile mai mici.
Directiva europeana permite prelungirea celor 25 de zile (pe care le asteapta statul) pana la doua luni de zile, a precizat Dragu.
Consultantul admite ca asta ar putea crea abuzuri sau o euforie in randul firmelor, ca de altfel orice lege care vine ca un ajutor pentru mediul privat.
"Insa decat sa ajungem ca statul sa sporeasca cheltuielile cu executarea silita, mai bine dam o gura de aer agentilor economici. In plus, poprirea pe cont sau poprirea la terti (metoda de executare silita prin care statul blocheaza banii companiei - n. red.) omoara pur si simplu activitatea celui care urma sa plateasca impozite statului si in viitor. Nu e in interesul nimanui falimentul", a spus partenerul de la TaxHouse.
Dragu a lucrat din 2005 pana anul trecut, cand a venit la firma de consultanta, la Asociatia Nationala de Administrare Fiscala si la Ministerul Economiei si Finantelor. Anterior a fost manager la Ernst & Young si Senior Consultant la Arthur Andersen.
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO