Companii

Taxa Ciolacu pe afacerile companiilor mari ridică mai multe semne de întrebare: Este sau nu este legal ca guvernul să impoziteze pe cifra de afaceri doar firmele cu un business de peste 50/100 mil. euro, iar taxa să fie raportată la profit?

Taxa Ciolacu pe afacerile companiilor mari ridică mai...

Autor: Răzvan Botea, Cristina Roşca

25.08.2023, 00:07 4217

Guvernul lui Marcel Ciolacu discută despre posibilitatea de a impozita companiile mari fie la cifra de afaceri, fie la profit, în funcţie de unde ies mai mulţi bani la buget Vor fi discriminate companiile mari prin această măsură? Este legală măsura? Vor tăia marii actori economici din investiţii odată cu introducerea de noi taxe?

Guvernul condus de socialistul Marcel Ciolacu discută în spatele uşilor închise despre posibilitatea de a taxa diferit marile companii, cele cu afaceri de peste 50/100 mil. euro. Mai exact, aceste firme ar urma să plătească fie un impozit de minimum 1% pe cifra de afaceri, fie de 16% pe profit, în funcţie de care sumă e mai mare, astfel încât vistieria statului să se umple mai repede.

Guvernul nu şi-a asumat oficial acest proiect, însă de-a lungul ultimelor luni au existat foarte multe discuţii şi speculaţii privind măsurile care vor fi luate pentru a ţine sub control deficitul bugetar record din acest an.

Una dintre măsurile care se află acum pe masă este aceea ce vizează impozitarea diferită a companiilor străine de mari dimensiuni. Pragul de la care s-ar putea implementa această măsură, conform unor surse, ar urma să fie stabilit la 100 mil. euro cifră de afaceri şi ar fi vizate doar companiile multinaţionale, ca o măsură menită să limiteze „exportul“ profiturilor din România în alte ţări.

În lipsa informaţiilor clare din partea coaliţiei de guvernare PSD-PNL privind măsurile fiscale care urmează să fie adoptate, mediul de business a rămas cu mai multe întrebări decât răspunsuri după ce au fost scurse pe surse anumite măsuri.

O întrebare este legată de legalitatea unei măsuri precum impozitarea discri­minatorie a marilor jucători din economie? Sunt considerate discriminate companiile mari multinaţionale de posibilitatea de a plăti impozit fie pe cifra de afaceri, fie pe profit, în funcţie de care sumă e mai mare? Ce spune legea?

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO