Companii

Taher nu renunta la batalia cu Strabag pentru controlul hotelului Marriott

Taher nu renunta la batalia cu Strabag pentru controlul hotelului Marriott

Fathi Taher, actionar minoritar al hotelului Marriott: Din punctul meu de vedere, hotelul Marriott valoreaza intre 150 si 200 de milioane de euro, insa in acea oferta am inclus si datoriile societatii, care se ridica la circa 100 de milioane de euro.

20.05.2008, 21:14 96

"Sunt interesat sa cumpar si chiar am facut o propunere celor de la Strabag in urma cu aproape un an, insa nu am primit niciun raspuns. Nu am stiut ca nu ne-am inteles la pret pana cand nu am citit in presa. Acum vom face o evaluare a hotelului si voi inainta o alta oferta. Am mai spus ca din punctul meu de vedere hotelul Marriott valoreaza intre 150 si 200 de milioane de euro, insa in acea oferta am inclus si datoriile societatii, care se ridica la circa 100 de milioane de euro", a spus Fathi Taher.
In prezent, Bau Holding Strabag controleaza 55% din titlurile Societatii Companiilor Hoteliere Grand, care administreaza hotelul Marriott din Capitala.
Pentru derularea negocierilor cu actionarii, Taher a angajat casa de avocatura Bostina si Asociatii.
"Avem mandate sa negociem si cu Strabag si cu Bank of Cyprus, precum si cu toate partile care sunt interesate in tranzactie", a spus Doru Catalin Bostina, avocatul coordonator.
Contactati de ZF, reprezentantii Strabag au spus ca nu vor vinde nicio actiune la hotelul Marriott din Bucuresti. "Nu ne-am inteles la pret cu domnul Taher", explica intr-un interviu acordat revistei Business Magazin Christian Ebner, purtator de cuvant al Strabag. El motiva astfel lipsa unui acord final in negocierile pentru un transfer de actiuni incepute de compania austriaca Strabag cu Fathi Taher anul trecut. La mijlocul lui 2007, omul de afaceri Fathi Taher anunta ca se afla in discutii avansate cu actionarul majoritar al hotelului, Strabag, pentru a achizitiona 35% din actiunile companiei care administeaza Marriott, dar spunea ca exista si varianta de a-si vinde participatia catre Strabag pentru ca grupul austriac sa vanda mai departe hotelul unui fond de investitii, potrivit Business Magazin.
Acum, Taher pare determinat sa achizitioneze pachetul majoritar. "Mai am si alte planuri de investitie in sectorul hotelier, dar deocamdata ma axez pe acest lucru", a mai spus el. Ultima evaluare a Marriott dateaza de la inceputul anului 2006 si s-a ridicat la 150 de milioane de euro. Aceasta evaluarea a fost solicitata de actionarii companiei care detine hotelul la cererea bancilor creditoare. Pentru constructia complexului hotelier, care a fost deschis in 2005, s-au investit peste 150 milioane de dolari, iar finantarea a fost asigurata de un consortiu international de banci, al carui agent a fost Erste Bank din Viena. Pe langa creditul principal, asigurat de consortiu, asociatii din cadrul societatii mixte au participat la finalizarea investitiei cu fonduri de peste 40 milioane de dolari. In afara de hotelul pe care l-a construit la Bucuresti, grupul austriac Strabag a construit in Europa Centrala si de Est patru hoteluri care ulterior au fost afiliate lantului hotelier american.
Hotelul Marriott a inregistrat cresteri ale rezultatelor financiare de la an la an, fiind in toata aceasta perioada cel mai mare hotel de cinci stele din Capitala, cu 402 camere. Astfel, daca in 2005 Marriott avea afaceri de 34 de milioane de euro, in 2006 acestea au ajuns la 37 de milioane de euro, iar anul trecut cifra de afaceri a depasit 40 de milioane de euro. Totodata, marja de profit s-a mentinut la peste 40%.
Deschis in noiembrie 2000, The Grand Hotel Marriott, pana in acest an cel mai mare complex hotelier din Romania, a avut un impact puternic pe piata hotelurilor de lux din Bucuresti. Totodata, hotelul din Romania este singurul din Europa Continentala clasificat la categoria de lux.
In aceasta perioada, pe piata hoteliera de cinci stele va intra si Radisson SAS, care va deveni cu cele 424 de camere cea mai mare unitate de acest tip. Pe piata de cinci stele mai activeaza hotelul Hilton, controlat de omul de afaceri Gorge Copos, care este evaluat la circa 100 de milioane de euro, Totodata, Copos mai detine in Capitala hotelul de cinci stele Crowne Plaza. Omul de afaceri Gabriel Popoviciu, cunoscut pentru implicarea in proiectul Baneasa, controleaza hotelul Howard Johnson, in timp ce familia Paunescu a renuntat la pachetul majoritar al Intercontinental.
Pe piata de cinci stele mai sunt prezente si doua hoteluri de talie mica, Casa Capsa si Carol Parc.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO