Companii

Synergy Construct: Constructiile industriale si logistica ne dubleaza businessul

18.05.2006, 00:00 277

Synergy Construct, companie de constructii cu capital turcesc, si-a bugetat pentru acest an afaceri de 46 mil. euro, in crestere cu 100% fata de anul anterior.

"Dublarea cifrei de afaceri se datoreaza contractelor mari pe care le-am semnat pe segmentul constructiilor industriale si de logistica", a declarat pentru ZF Savas Gunata, managing partener la compania Synergy Construct.

Compania a fost infiintata in 2001 si a avut o dinamica puternica a afacerilor, ajungand de la afaceri de 2 milioane de euro in 2002 la circa 23 milioane de euro anul trecut.

Afacerea Synergy Construct este detinuta de doi oameni de afaceri turci, Savas Gunata si Huseyin Karali, cu o experienta in constructii, dupa ce au lucrat ca experti in constructii pentru companii turcesti, precum Enka, pe pietele din Rusia si Turcia. Enka lucreaza alaturi de compania americana Bechtel la autostrada Transilvania.

Printre cele mai importante proiecte in care este implicat Synergy Construct se numara parcul de spatii industriale al grupului american Prologis, unde compania va construi primele doua cladiri din Prologis Park Bucharest A1, intinse pe o suprafata de 60.000 de metri patrati, precum si construirea unui parc logistic pentru grupul olandez Rynart.

Proiectul centrului logistic Rynart este dezvoltat pe un teren de 125.000 mp si include 21.000 mp spatii de depozite, 3.000 mp de spatii de birouri, precum si 16.000 mp de cai de acces si platforme. Valoarea contractului este de circa 15 milioane de euro.

"Cel mai mare contract, de circa 25 milioane de euro, pe care l-am obtinut este in cadrul proiectului Prologis, unde suntem contractor general pentru primele doua cladiri ale parcului industrial", precizeaza Gunata.

In plus, compania va construi anul acesta sase filiale ale companiei Finansbank (Cluj, Sibiu, Iasi - doua, Suceava, Bucuresti), cu suprafete cuprinse intre 70 si 270 mp, un proiect rezidential in zona Popa Tatu (cladire apartamente de lux), care va avea 1.440 mp construiti, iar valoarea proiectului se va ridica la un milion de euro, precum si o cladire de birouri, Floreasca Office Center, care va avea 6.500 mp construiti.

Synergy Construct a achizitionat un teren de 12.000 de metri patrati in zona lacului Straulesti, precum si o platforma industriala de 52.000 de metri patrati in zona Popesti-Leordeni.

"In prezent, desfasuram doar activitati de constructii, urmand ca in 2007 sa investim circa 22 milioane de euro in dezvoltarea unui cartier rezidential pentru segmentul mediu-lux langa lacul Straulesti", afirma Gunata.

Synergy Construct detine circa 50% din actiunile companiei MET Engineering, specializata in servicii de executie in domeniul lucrarilor de instalatii electrice, sanitare, incalzire, ventilatii si aer conditionat. Firma a contractat anul acesta proiecte in valoare de circa 11 mil. euro si estimeaza o cifra de afaceri de circa 20 mil. euro in 2006.

Synergy Construct a fost infiintata in 2001 si este specializata in lucrari de constructii industriale, comerciale si civile, printre clientii companiei fiind Rynart Transport, Prologis, Avon Cosmetics, YKK Romania, Wella Cosmetics, Johnson Controls si Procter&Gamble. Synergy are peste 50 de proiecte executate in Romania, 280 de angajati pe santiere si 50 de angajati in functii de management, potrivit reprezentantilor companiei.

Companiile turcesti specializate in constructii au intrat puternic pe piata locala in ultimii ani. Astfel, companii precum Summa Romania, subsidiara locala a grupului turcesc Summa, sau Ozer s-au pozitionat strategic pe piata romaneasca, in urma construirii unor proiecte imobiliare de anvergura.

Compania Summa a dezvoltat in parteneriat cu firma Bucharest Corporate Center Srl, cu capital cipriot, proiectul Bucharest Corporate Center, estimat la circa 16 mil. euro. Ulterior, fondul austriac de investitii Immofinanz a cumparat anul trecut imobilul de birouri, in urma unei tranzactii de circa 26,5 mil. euro.

Anul acesta, compania va fi implicata in constructia complexului de business North Gate Business Center, care va cuprinde doua cladiri de birouri clasa A, precum si in constructia Millenium Business Center, cea mai inalta cladire cu structura metalica din Romania, potrivit reprezentantilor companiei. Aceste proiecte valoreaza fiecare circa 18-19 mil. euro.

Ozer a construit imobilele de birouri Europa House si America House, unul din cele mai vanate cladiri de birouri de pe piata in acest moment. catalin.lupoaie@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO