Companii

Supraproductia de lapte duce preturile in jos si starneste reactii pe piata

14.06.2005, 21:01 28

Preturile de achizitie a laptelui de la producatori de catre jucatorii din industria lactatelor au suferit in ultima luna un puternic recul, cu pana la 20%, situatia fiind pusa de unele voci din industrie pe seama unei supraproductii, in timp ce exista jucatori care sustin ca scaderile sunt rezultatul unor politici de descurajare a productiei de lapte.

"Este o politica dura de preturi. Toate grupurile mari au coborat preturile foarte jos cu pana la 20%, masura care ii determina si pe ceilalti jucatori sa faca acelasi lucru", spune Raul Ciurtin, presedintele si actionarul Albalact Alba Iulia, unul dintre jucatorii de dimensiuni medii din piata, care produce marca Fulga.

Jucatorii care reusesc sa aiba preturi de achizitie mai mici maresc presiunea de pe piata pentru ca transfera aceasta reducere in preturile de livrare.

Gheorghe Balan, directorul general al Covalact, spune ca piata romaneasca a produselor lactate este foarte saraca in produse, iar procesatorii se feresc sa achizitioneze lapte in cantitati mari:

"Laptele in cantitati foarte mari inseamna capacitati de stocare foarte mari, iar acestea sunt foarte putine. Sa conservi laptele cand e excedent inseamna sa produci lapte praf, unt care acum are un pret foarte mic si branzeturi care sunt produse cu un risc ridicat. In Europa, cand exista supraproductie statele au politici de interventie pentru a ajuta fermierii. La noi nu se intampla nimic. Cresterea productiei de lapte ne-a surprins si pe noi si nu cred ca este o politica din partea jucatorilor din piata de a oferi preturi mici, ci doar o situatie foarte clara", spune Balan.

Sorin Minea, presedintele Romalimenta, principala voce a jucatorilor din industria alimentara, dar si presedintele companiei Angst care are afaceri si in lapte, spune ca pe piata exista o supraproductie de lapte.

"Iarna se gaseste lapte foarte greu, iar in primavara productia creste, iar preturile urmeaza acest lucru. In plus au crescut efectivele de vaci pentru ca statul a reusit performanta sa se amestece foarte putin in aceasta industrie, iar anul trecut a fost o recolta foarte buna de cereale care a dus in final la furaje mai multe si mai ieftine", spune Minea.

El sustine ca aceasta scadere a preturilor la materii prime s-a vazut deja in piata, unde marii jucatori au dus preturile in jos. "Si pentru acest an se anunta o marire a efectivelor de vaci si oi, avand in vedere cat de bine se prezinta la ora actuala culturile de cereale. Nu mi-a fost dat sa vad acest lucru de foarte mult timp", afirma Minea.

Ciurtin de la Albalact spune ca, pe termen lung, scaderea preturilor la materii prime va duce la o descurajare a fermierilor sa mai produca lapte. "Este foarte posibil ca in urmatorii doi ani sa asistam la o comprimare a pietei de materie prima, iar in piata sa mai existe lapte doar pentru unii jucatori", afirma Ciurtin.

Romania a negociat cu UE o cota de productie de 3 miliarde de litri anual din care doar 1,1 miliarde de litri sunt procesati acum in industria de profil.

Diferenta a inceput sa atraga ca un magnet marile nume din industria lactatelor care nu erau prezente in Romania: nemtii de la Meggle cauta sa cumpere un jucator de dimensiuni medii, francezii de la Lactalis sunt pe finalul negocierilor de preluare a Prodlacta Brasov in timp ce israelienii de la Tnuva au anuntat ca vor construi pe 20 de hectare de teren la Popesti Leordeni o fabrica de lapte. In plus perspectiva unei piete in dezvoltare va continua sa atraga si dupa aderarea Romaniei la UE alte investitii in aceasta industrie.

Dupa ce a cazut fuziunea dintre Campina si Arla, este foarte posibil ca acestia din urma sa-si doreasca sa intre singuri pe piata romaneasca in timp ce primii sunt pe cale sa anunte o extindere a parteneriatului pe care il au pe piata romaneasca cu Covalact Sfantu Gheorghe.

Cateva tari candidate au trait experiente triste dupa definitivarea unor negocieri precare a cotei de lapte: Grecia a devenit importator de lapte in timp ce Portugalia a negociat 10 ani pana sa ii fie marita cota de productie cu 100.000 de hectolitri.

Minea spune ca Romania are foarte mari sanse sa devina un exportator important pe piata europeana.

Piata romaneasca a produselor lactate este dominata de Danone, LaDorna, Friesland, Campina, Hochland, Albalact si o serie de jucatori mai mici.

stelian.negrea@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO