Companii

Şucu:Dacă aveam în 1993 experienţa de azi, nu ştiu dacă aş fi avut curaj să încep afacerea Mobexpert

Şucu:Dacă aveam în 1993 experienţa de azi, nu ştiu dacă aş fi avut curaj să încep afacerea Mobexpert

Autor: Ioan Dornescu

17.04.2011, 13:38 67

Proprietarul grupului Mobexpert, Dan Şucu, spune că în prezenttinerii antreprenori nu pot avea succes în afaceri doar cuentuziasm, aşa cum se întâmpla la începutul anilor '90, ci aunevoie şi de competenţă şi experienţă.

"Orice activitate economică o faci în momentul de faţă din ce în cemai greu doar cu dorinţă, aşa cum am început eu de exemplu (...) şitrebuie din ce în ce mai multă competenţă. Din păcate competenţa sedobândeşte în timp", a declarat Şucu pentru MEDIAFAX.

El a afirmat că dacă ar porni afacerea Mobexpert în acest an, cuexperienţa deja dobândită, nu i-ar fi foarte dificil să aibăsucces.

Pe de altă parte, el admite că dacă ar fi avut informaţiile dinprezent la începutul anilor '90, ar fi existat posibilitatea să nulanseze business-ul de mobilă.

"Dacă mă gândesc retrospectiv, dacă în 1993 aş fi avut informaţiilede acum, nici măcar nu ştiu dacă aş mai fi pornit afacerea, nu-midau seama. Poate că mi-ar fi fost atât de teamă că nici măcar num-aş fi apucat. În 1991-1993 entuziasmul era suficient. În clipa defaţă, şi entuziasm, şi inconştienţă, şi competenţă sunt treilucruri de care ai nevoie", a spus omul de afaceri.
El afirmă că în prezent nu este interesat nici de cedarea afacerii,nici de achiziţia unor competitori.

"Nu ne interesează ideea de achiziţii. Noi promovăm un anumitconcept de magazin. Să achiziţionăm un magazin cu un conceptdiferit n-ar avea nicio logică", a spus Şucu.
Întrebat când a primit ultima ofertă pentru cedarea afacerii, Şucua afirmat că are lunar discuţii cu diverşi retaileri, din toatălumea, dar singura dată când a cerut o ofertă concretă a fost înperioada 2006-2007.

"În general cauţi un preţ în clipa când vrei să vinzi ceva. Dacă nuvrei să vinzi, nu te interesează preţul. (...) Nu există operspectivă imediată a ceda afacerea. Dar nu exclud posibilitateade a renunţa la anumite porţiuni din afacere dacă ele nu-mi aducsatisfacţia necesară", a mai spus omul de afaceri.

Grupul Mobexpert cuprinde 11 companii de retail, nouă fabrici demobilă, şapte companii de import şi trei de servicii. Fiecareentitate este administrată independent, fiind centru de profit îninteriorul grupului.

Şucu a lansat afacerea Mobexpert în 1993, iar grupul se numărăprintre cei mai mari retaileri de mobilă din România, alături deIKEA, Elvila, kika, Neoset sau Lemet.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO