Companii

Subventiile au tinut in viata Tractorul pe primul semestru

17.09.2004, 00:00 23

Compania Tractorul Brasov a raportat pentru primele sase luni ale acestui an vanzari de 22,5 milioane de euro, in crestere cu peste 8 milioane de euro fata de aceiasi perioada a anului trecut.
Pierderile au consemnat o scadere cu 38% fata de cele din perioada similara a lui 2003 si au ajuns la aproape 8 milioane de euro. Numarul tractoarelor vandute s-a ridicat la 2.847, din care 1.091 pentru piata interna si 1.756 pentru cea externa, unde a mai livrat si 165 de motoare. Productia a fost realizata cu un numar mediu scriptic de 3.320 de salariati.
Veniturile totale din exploatare au insumat 22 de milioane de euro comparativ cu 16 milioane de euro in aceeasi perioada din 2003, in conditiile unor cheltuieli de 31 de milioane de euro iar valoarea totala a productiei vandute a avansat de la 15 milioane de euro la 22 de milioane de euro.
Cresterea de 8 milioane de euro fata de anul trecut a venit in principal din subventiile acordate de stat in doua transe - in total 33 de milioane de euro - pentru sprijinirea cu 45% a achizitiei de masini si utilaje agricole. Aceste subventii au fost solicitate in mod expres de reprezentantii Landini numai pentru achizitionarea de tractoare produse la Brasov, dar in final au fost atribuite si pentru alti producatori de tractoare si utilaje.
Tractorul a fost preluat in urma cu aproape un an de producatorul de profil italian Landini, insa tranzactia nu a fost definitivata din cauza numeroaselor probleme aparute pe parcurs.
Presedintele AVAS, Mircea Ursache a inaintat o notificare oficiala grupului Landini in care se comunica investitorului ca toate clauzele rezolutorii ale contractului de privatizare, incheiat in septembrie 2003, au fost indeplinite, motiv pentru care someaza grupul italian sa preia uzina brasoveana pana la 15 septembrie, in caz contrar statul urmand sa scoata din nou la vanzare pachetul majoritar de actiuni detinut la Tractorul.
Numai ca termenul, nu a fost respectat urmand ca situatia sa fie detensionata saptamana viitoare, cand a fost anuntata sosirea la Bucuresti a presedintelui Landini, Valerio Morra, care ar urma sa parafeze tranzactia incheiata acum aproape un an.
stelian.negrea@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO