Companii

Studiile despre efectele Ecstasy, retrase in serie

25.09.2003, 00:00 22



European Journal of Pharmacology a primit un mesaj electronic din partea lui George Ricaurte - principalul autor al unui material recent retractat, referitor la efectele drogului Ecstasy - in care acesta sugereaza ca si un al doilea studiu ar trebui retractat. Reprezentantii publicatiei nu au descris continutul mesajului, dar au explicat revistei The Scientist ca o decizie pe aceasta tema urma sa fie adoptata in cursul sedintei editoriale de la 18 septembrie.



Conform Baltimore Sun, purtatorul de cuvant al autorilor studiului despre efectele drogului, Una McCann, a declarat ca "o scrisoare de retractare a fost trimisa la un ziar medical", dar aceasta a refuzat sa mentioneze numele publicatiei.



Declaratia purtatorului de cuvant arata ca si in alte experimente in afara celui prezentat de Science ar fi fost folosite substante gresite.



McCann a afirmat ca studiul care urmeaza sa fie retractat a fost realizat pe sobolani si nu a avut drept scop de a evalua toxicitatea celulelor de dopamina. Materialul prezentat in European Journal of Pharmacology indeplineste aceste criterii, studiul asupra sobolanilor avand menirea de a stabili efectele drogului ecstasy asupra densitatii transporterului de serotonina.



Grupul condus de George Ricaurte a publicat mai multe articole consacrate efectelor drogului, in mai multe reviste specializate, in anul 2002. In aceasta serie a aparut studiul din Science, in care, din cauza unei greseli de etichetare a substantelor, animalelor asupra carora a fost realizat experimetul li s-a inoculat nu Ecstasy, ci metamfetamina, ale carei efecte toxice asupra enzimei dopamina sunt cunoscute.



Ecstasy are efecte imediate asupra serotoninei, dar existenta unor efecte pe termen lung reprezinta un subiect controversat.



Printre publicatiile care au inserat rezultatele testelor efectuate de grupul Ricaurte figureaza Journal of Neurochemistry si Journal of Pharmacology and Experimental Therapeutics. Acestea au declarat, pentru The Scientist, ca nu au primit nici o scrisoare de la cercetatorii din grupul condus de Ricaurte, la fel ca si alti ziaristi.(A.B.)

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO