Companii

Statul dator la stat: Electrica are de recuperat 380 mil. euro, dar împrumută bani pentru a-şi susţine activitatea

Statul dator la stat: Electrica are de recuperat 380 mil. euro, dar împrumută bani pentru a-şi susţine activitatea

Autor: Roxana Petrescu

10.11.2011, 20:00 869

Electrica, singura companie de distri­buţie şi furnizare a energiei electrice care se mai află în por­to­foliul statului român, spune că are de recuperat 1,6 miliarde de lei (380,9 milioane de euro) de la firmele că­rora le-a livrat electricitate, dar care au uitat să-şi plătească facturile, capetele de afiş fiind CFR şi Oltchim, ambele controlate tot de stat.

Pe de altă parte, în absenţa acestor bani care ar putea susţine investiţiile companiei, Electrica este obligată să se împrumute, şi deci să înregistreze costuri supli­men­tare, pentru a-şi putea susţine activitatea.

"Societăţile grupului Elec­trica au de re­cu­perat la 30 sep­tembrie 2011 creanţe restante estimate la o valoare de 1,6 miliarde de lei, sumă care afectează buna desfăşurare a activităţii grupului, începând de la asigu­ra­rea unui nivel normal de mentenanţă şi in­vestiţii în sistemul de distribuţie şi terminând cu gradul de eficienţă al activităţii desfă­şurate, afectat în bună măsură de costurile generate de con­tractarea unor credite menite a susţine activitatea în lipsa încasărilor de la clienţi", spun reprezentanţii companiei.

Această situaţie, în special cea legată de datoriile CFR, este reclamată de toate com­pa­niile de furnizare a energiei electrice din piaţă.

Planurile merg mai departe

În cazul Electrica, problema celor 380 de milioane de euro pe care compania le are de recuperat se suprapune peste primii paşi pe care firma de stat încearcă să-i facă pe piaţa proiectelor de energie regenerabilă, un teritoriu care până în prezent a fost asaltat de investiţiile de sute de milioane de euro realizate de giganţi energetici precum CEZ (Cehia), Enel (Italia) sau Energias de Portugal.

Chiar şi aşa, Electrica spune că este pe ulti­ma sută de metri pentru achiziţia a 15 tur­bine eoliene, de câte 3 MW fiecare, pentru con­struirea primului parc eolian al companiei în judeţul Galaţi.

"Procedura de achiziţie pentru parcul eolian Frumuşiţa (judeţul Galaţi) a celor 15 turbine eoliene având capacitatea de circa 3 MW fiecare este în curs de derulare şi spe­răm că semnarea contractului va avea loc până la sfârşitul lunii noiembrie", au mai spus re­pre­zentanţii Electrica.

Astfel, anul viitor Electrica ar urma să intre în clubul producătorilor de energie verde.

Producţie de energie din 2012

"Parcul eolian Frumuşiţa va fi finalizat conform graficului de execuţie al managerului de proiect până la sfârşitul anului 2012", au mai spus sursele citate.

În afară de parcul eolian din Galaţi, compania a anunţat că intenţionează să mai realizeze o investiţie cu o capacitate apropiată în judeţul Constanţa.

"În cursul lunii noiembrie vor începe licitaţiile de achiziţie a turbinelor eoliene. Lucrările de construcţii necesare parcului eolian Chirnogeni (judeţul Constanţa), precum şi punerea în funcţiune a acestuia sunt pre­conizate pentru finalizare în prima parte a anului 2013", potrivit reprezentanţilor Elec­trica.

În total, potrivit informaţiilor disponibile, investiţia în cele două parcuri eoliene se va ridica la 190 de milioane de euro.

În primele nouă luni ale acestui an, afacerile Electrica au ajuns la peste 4,1 miliarde de lei (circa 985 de milioane de euro), în creştere cu 16% comparativ cu perioada similară a anului trecut. Grupul a înregistrat în primele nouă luni ale anului un profit brut de 142 milioane de lei (circa 34 de milioane de euro), potrivit datelor preliminare.

"Activitatea grupului a evoluat în strânsă conexiune cu evoluţia pieţei de energie din România şi este reliefată de evoluţia cifrei de afaceri, dar şi de cea a rezultatului financiar", au mai precizat reprezentanţii Electrica.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO