Companii

Statul are doi membri în CA al Blue Air. Ce rol şi ce răspundere au Felix Corneliu Ardelean şi Iulian Ardeleanu?

Statul are doi membri în CA al Blue Air. Ce rol şi ce...

Autor: Miruna Diaconu

13.09.2022, 00:07 1761

Felix Corneliu Ardelean şi Iulian Ardeleanu sunt reprezentanţii statului în consiliul de administraţie al Blue Air. Numiţi de către Ministerul Transporturilor şi Ministerul de Finanţe, cei doi oameni ai statului primesc 80.000 lei pe an pentru a se asigura că Blue Air va fi capabilă să îşi plătească datoria, dar compania a ajuns în incapacitate de plată.

Prin cei doi reprezentanţi, statul se asigura că banii îi sunt restituiţi, dar Blue Air a ajuns în incapacitate de plată cu o datorite totală către stat şi furnizori de 230 mil. euro.

Ordonanţa de urgenţă prin care a fost instituit cadrul legal pentru acordarea unor ajutoare de stat prevede ca aceşti reprezentanţi să raporteze devieri de la condiţiile impuse, iar dacă  nu sunt remediate în termen de zece zile, pot solicita rezilierea garanţiei oferite de stat pentru creditul acordat de Eximbank în valoare de 300 mil. lei.

Statul ar fi putut preveni situaţia în care sute de mii de cetăţeni şi-au pierdut banii sau au rămas blocaţi în aeroporturile din alte ţări sau chiar acordarea a 5 mil. lei de la bugetul de stat companiei naţionale Tarom pentru repatrierea românilor afectaţi de anularea zborurilor de către Blue Air.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO