Companii

Statiunea Jupiter n-are cumparatori

03.08.2001, 00:00 17



Procesul de privatizare demarat de Ministerul Turismului nu a avut un start prea fericit in prima zi a lunii august. Daca ministerul a reusit sa-si vanda participatia la una dintre cele doua societati scoase miercuri la vanzare, dosarul de prezentare al celeilalte, mult mai mari, nu a fost cumparat de nimeni.

Ministerul Turismului nu a primit nici o oferta pentru pachetul de actiuni de 97,46%, in valoare de 41,2 miliarde de lei (circa 1,3 milioane dolari), detinut la societatea de turism Jupiter SA, una dintre cele mai importante societati de turism de pe litoral.

Anuntul de vanzare a fost publicat saptamana trecuta, iar metoda aleasa pentru privatizare este licitatia cu strigare, programata pentru 1 august, cand Ministerul Turismului intentiona sa vanda 1.649.113 actiuni, la un pret de pornire de 25.000 de lei pe actiune. In lipsa ofertantilor, licitatia va fi reluata la un termen care urmeaza sa fie dat publicitatii.

Reprezentantii ministerului nu au dorit sa comenteze motivele pentru care nu a fost primita nici o oferta, dar surse din piata mentioneaza ca posibile cauze pretul dosarului de prezentare si garantia de participare, care ar fi speriat investitorii, precum si perioada de vara in care s-a desfasurat licitatia, cand mai toata lumea e plecata in vacanta.

In plus, oficiali ai unor companii hoteliere vorbesc si despre timpul foarte scurt de operare pe litoral, care descurajeaza investitiile.

In schimb, comisia de privatizare a reusit sa vanda unei persoane fizice toate actiunile de la Zodiac 2000 Mangalia, la pretul de 4,6 miliarde lei.

Pentru pachetul detinut la Zodiac SA de catre Ministerul Turismului au fost depuse doua oferte, una apartinand firmei Adras Com Impex SRL din Bucuresti, iar cealalta unei persoane fizice, care a fost in cele din urma singurul ofertant prezent la licitatie.

Pachetul de actiuni de 97,4% a fost adjudecat la valoarea de 4,6 miliarde lei (25.000 lei/actiune), suma care va fi depusa de castigator in termen de zece zile.

Societatea Zodiac 2000 SA detine in patrimoniu un camping, un restaurant si terenul aferent unei parcari si a avut anul trecut o cifra de afaceri de 2,6 miliarde lei. Profitul brut a fost de 342 milioane lei, in timp ce datoriile societatii se ridica la 5,4 miliarde lei.

Potrivit Mediafax, costigatorul licitatiei a declarat ca, pana la deschiderea sezonului estival viitor, intentioneaza sa investeasca in construirea a catorva casute-vila de categoria trei stele pe terenul campingului in prezent dezafectat.

Oficialii Directiei Generale de Privatizare din cadrul ministerului au declarat ca o concluzie in ceea ce priveste prima etapa a privatizarii in turism va fi anuntata dupa incheierea licitatiilor pentru toate firmele cuprinse in acest prim val (prezentate in tabelul alaturat).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO