Companii

Stabilirea strategiei pe 2009 a devenit o enigma pentru companiile din constructii

Stabilirea strategiei pe 2009 a devenit o enigma pentru companiile din constructii

Antreprenorii din constructii vor fi mai precauti in selectarea proiectelor

29.10.2008, 14:00 29

Companiile de constructii, producatorii si distribuitorii de materiale de constructii au devenit mult mai atenti in stabilirea tintelor de buget pentru anul viitor, precum si in administrarea cheltuielilor. Presiunea va creste si din partea preturilor la resursele minerale si a salariilor, situatie care va conduce la o schimbare majora a strategiei de dezvoltare a companiilor de profil.

"Toate firmele mari au fost afectate si vor fi nevoite sa isi redefineasca strategiile si bugetele operationale in functie de disponibilitatile financiare ale clientilor principali, in functie de nivelul prognozat al dobanzilor medii bancare pe termen mediu, de jocul preturilor la principalele resurse materiale si de presiunile salariale care vor fi in crestere pe fondul accentuarii inflatiei si a concurentialitatii", afirma Laurentiu Plosceanu, presedintele Asociatiei Romane a Antreprenorilor din Constructii (ARACO).
Dezvoltatorii nu mai organizeaza licitatii pentru proiecte sau amana inceperea investitiilor, firmele de constructii pierd contracte, cererea de materiale de constructii isi tempereaza cresterea, iar distribuitorii isi reduc marja de profit.
Insa, chiar daca piata imobiliara traverseaza o perioada nefasta, potentialul acesteia ramane in continuare ridicat, datorita deficitului de locuinte si de proprietati comerciale - malluri, spatii de birouri si spatii logistice, insa cererea nu este deocamdata solvabila.
"Datorita cererii actuale foarte mari vedem in piata din Romania un potential pe termen lung. Totusi, 2009 va fi un an dificil deoarece efectele crizei financiare internationale care actualmente nu pot fi prognosticate, vor juca un rol major in economia reala din fiecare piata", a declarat Daniel Catanas, directorul general al producatorului de caramizi Wienerberger Sisteme de Caramizi. Grupul austriac Wienerberger a decis de la inceputul anului sa inchida mai multe facilitati de productie pe care le avea in lume, insa in Romania nu au luat o astfel de decizie.
Jucatorii de pe piata constructiilor inca nu au facut anunturi oficiale in legatura cu amanarea unor investitii. Singurul semnal in acest sens a fost de producatorul de adezivi Henkel care ia in considerare amanarea constructiei unei fabrici in zona Moldovei daca consumul de materiale de constructii va stagna.
Lucrarile la fabrica au inceput in 2007 si vor fi finalizate la inceputul lui 2009, in urma acestei investitii producatorul urmand sa-si tripleze capacitatea de productie de caramizi.
"Este inca prea devreme pentru a prognoza ce se va intampla in 2009 din cauza razboiului financiar mondial, insa este cert ca nu vom mai putea discuta despre cresteri anuale de 30%, iar atitudinea antreprenorilor va deveni mai precauta, atat din perspectiva selectarii proiectelor, cat si din perspectiva disciplinei contractuale", explica Plosceanu.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO