Companii

Spitalul Pelican din Oradea spera la afaceri de 7 mil. euro dupa investitii de 15 mil. euro

08.02.2009, 16:17 281

Spitalul Pelican a fost deschis anul trecut in octombrie in Oradea in urma unei investitii de aproximativ 15 mil. euro, finantarea fiind contractata de la BCR - Erste.
"In acest moment suntem in grafic cu platile, si cred ca intr-un interval de 6-7 ani sa terminam de rambursat creditul", a declarat pentru ZF Adrian Maghiar, unul dintre actionarii spitalului.
Actionariatul spitalului se imparte intre medicii Adrian Maghiar, Doru Maghiar si Ovidiu Cacuci si farmacista Felicia Sotoc.
Familia Maghiar este implicata in scandalul diplomelor false de la Universitatea Oradea. Potrivit presei locale, Teodor Maghiar (tatal celor doi actionari de la Pelican), fostul rector al Universitatii din Oradea, ar fi trimis la Ministerul Educatiei, situatii statistice cu date "nereale referitoare la numarul de studenti, precum si la alte persoane admise pe locuri fara taxa." Ulterior in scandal s-au vehiculat si numele lui Adrian si Doru Maghiar.
In prezent in cadrul spitalului lucreaza 36 de medici in regim full time si aproximativ 60 de asistente. Potrivit lui Maghiar, pana acum veniturile si fluxul de pacienti sunt in linie cu asteptarile.
Daca in acest an veniturile spitalului Pelican ating 6-7 mil. euro, ar putea intra in lupta cu Euroclinic pentru prima pozitie in topul celor mai mari spitale private de pe piata locala. Spre comparatie Euroclinic a fost deschis in 2005 si abia in 2008 estima afaceri de 6,5 mil. euro. Un alt spital de dimensiuni mari de pe piata locala este Life Memorial Hospital, detinut de actionarii MedLife. Nu sunt disponibile date cu privire la afacerile Life Memorial Hospital.
Modelul de business abordat de actionarii Pelican este diferit de cel cu care lucreaza Euroclinic sau Life Memorial. Ultimele doua mizeaza pe asigurarile de sanatate si plata cash a serviciilor, in vreme ce Pelican foloseste contractele cu Casa de Asigurari de Sanatate pentru decontarea serviciilor.
"Cred ca intr-o luna vom incepe sa lucram cu listele de asteptare", spune Adrian Maghiar.
Actionarii Pelican au planuri de extindere atat pentru spitalul existent, din martie urmand sa mai fie adaugate inca 26 de paturi, cat si pentru alte businessuri in sectorul medical privat.
Pe tremen mai lung, ei se uita la investitii intr-un centru de diagnostic, la extinderea serviciului de ambulanta si la un alt spital in Ardeal pentru care cauta parteneriate cu actionari locali. Din cauza problemelor generale cauzate de ingreunarea accesului la finantare, Adrian Maghiar spune ca deocamdata planurile vizeaza centrul de diagnostic, extinderea ambulantelor si o maternitate care ar necesita circa 5 mil. euro.
"Toti am fost plecati in afara la specializari si in ultimii zece ani de zile am vazut ce inseamna un spital privat. Am inceput cu un ambulatoriu, am avut apoi doua ambulante, apoi farmacii, apoi un centru de diagnostic, si acum spitalul", rezuma Maghiar evolutia businessului. 
In ceea ce priveste spitalul Pelican din Oradea, planul de afaceri, managementul de proiect si integrarea tehnico-financiara au fost realizata de firma Medical Finance. Spitalul se intinde pe un spatiu de 3.300 mp, distribuiti pe patru niveluri.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO