Companii

Speculatorii spera la un pret mai bun pentru Sidex

14.01.2003, 00:00 75

Pretul actiunilor combinatului siderurgic Sidex Galati a trecut in ultimele zile peste valoarea de 5.000 de lei, pretul pe care actionarul majoritar, grupul indial LNM Holdings il ofera pentru actiunile combinatului siderurgic in cadrul unei oferte publice de preluare care se deruleaza in prezent pe piata RASDAQ. Pretul a urcat ieri chiar pana la 7.300 lei/actiune, in conditiile unei cresteri a lichiditatii.
Sidex urmeaza sa cumpere actiunile detinute de Electrica si Casa Nationala a Asigurarilor de Sanatate (CNAS) in urma conversiei unor datorii ale combinarului chimic fata de acestea. Cele doua pachete reprezinta 4,7% din capitalul Sidex. LNM Holdings detine in prezent un pachet de 86,8% din actiunile combinatului chimic. Transferul actiunilor detinute de Electrica si CNAS va insemna ca grupul indian va ajunge la o perticipatie de peste 90% din actiunile Sidex si va fi obligat sa realizeze o oferta de preluare pentru a retrage titlurile Sidex de pe pietele reglemetate de capital.
Cei care cumpara acum actiuni Sidex se bazeaza pe faptul ca pretul din oferta de preluare, care urmeaza sa respecte o serie de preederi legale va fi mai mare fata de pretul oferit de Sidex in cadrul ofertei de preluare care se deruleaza in prezent.
Conform legislatiei, pretul din oferta obligatorie este stabilit ca medie a cel putin doua din urmatoarele metode: activul net contabil pe actiune, pretul cel mai ridicat platit de majoritar in ultimele 12 luni si pretul mediu ponderat al actiunilor pe piata.
Valoarea activului net contabil este aceea care le da sperante investitorilor. Acestia se asteaspta ca valoarea contabila a unei actiuni cu valoarea nominala de 25.000 de lei sa fie in jur de 20.000 de lei, in conditiile in care Sidex a scapat de cea mai mare parte a datoriilor. Valoarea activului net pe actiune nu poate fi insa cunoscuta pana la realizarea unui raport de evaluare de catre un evaluator independent.
SIF Moldova, principalul actionar minoritar al Sidex cu 6,9% din actiuni ar putea incasa in cadrul ofertei aproape 7,8 milioane de dolari. Conducerea societatii de investitii financiare afirma ca nu a fost luata inca o decizie in privinta actiunilor Sidex. "Problema actiunilor Sidex urmeaza sa fie analizata," a declarat Alexandru Matei, pretedintele SIF Moldova.
Actiunile combinatului siderurgic sunt inregistrate in patrimoniul SIF la valoarea nominala, 25.000 lei/actiune, iar vanzarea actiunilor la pretul de 5.000 de lei ar aduce SIF Moldova o pierdere contabila de aproximativ 31 milioane de dolari. In primele 11 luni ale anului trecut, SIF Moldova a inregistrat un profit net de 290 miliarde de lei (8,6 milioane de dolari).
LNM Holdings a preluat managementul si pachetul majoritar de actiuni al Sidex la inceputul anului trecut. La acel moment, grupul indian afirma ca 2002 va fi anul restructurarii, iar incepand din acest an, Sidex urmeaza sa treaca pe profit.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO