Companii

Spaniolii si olandezii au dominat investitiile straine directe in real estate

Spaniolii si olandezii au dominat investitiile straine directe in real estate

Click pentru imaginea intreaga

18.10.2006, 16:20 36

Investitiile straine directe de amploare in real estate, cu valori de peste un milion de euro, au depasit in primul semestru al anului curent investitiile din energie sau retail, insa s-au situat dupa cele din industria alimentara si din cea a componentelor auto, care au fost cel mai bine reprezentate in prima parte a anului.
Aportul de capital din partea jucatorilor straini depaseste 10% din totalul investitiilor straine de peste un milion de euro si daca vor continua trendul ascendent din ultimele luni se vor dubla de la an la an.
Investitiile straine de pe piata imobiliara cu impact semnificativ in economie s-au ajuns in primele sase luni la 47 mil. euro, valoare pe care au inregistrat-o pe intreg anul trecut, conform datelor furnizate de Registrul Comertului.
Cel mai mare aport de capital a fost adus in luna mai de firma Goldale Limited, care face parte din grupul de firme Tiriac, si de dezvoltatorul de proiecte imobiliare Riofisa Internacional. Goldale Limited si Riofisa au majorat cu 9,8 milioane de euro capitalul social al firmei Goldale Real Estate, prin care va fi dezvoltat un proiect comercial la Timisoara. In urma aportului, capitalul social al Goldale Real Estate s-a majorat de la 2.000 de euro la 10 mil. euro.
Hercesa, o alta companie spaniola, a adus si ea in luna mai un aport de
7 milioane de euro, suma care va fi investita intr-un cartier cu 1.600 de apartamente pe bulevardul Basarabia, precum si un apart-hotel in sediul fostului hotel Cismigiu.
Companiile spaniole de real estate au cea mai mare pondere valorica in cadrul investitiilor straine semnificative din primul semestru al acestui an. Spaniolii si-au intensificat prezenta pe piata romaneasca, dupa o perioada in care piata imobiliara din Romania a fost dominata de jucatorii greci, austrieci sau israelieni. Astfel, aporturile spaniole semnificative de pe piata imobiliara s-au ridicat la peste 20 mil. euro, circa 40% din totalul investitiilor.
Investitorii spanioli sunt interesati de potentialul pe care il ofera piata romaneasca, in comparatie cu piata de real estate spaniola. Piata locala seamana cu cea spaniola de acum 15 ani, cand a inceput dezvoltarea puternica in acest domeniu in Spania.
Olandezii au derulat investitii de aproximativ 9 milioane de euro in primul semestru, insa companiile care au adus aceste aporturi de capital nu sunt foarte populare pe piata. Multe dintre acestea isi infiinteaza o companie in Romania doar pentru a dezvolta un proiect imobiliar.
Spre exemplu, BBP Leasing, compania olandeza care a investit 3,6 milioane de euro in Romania in luna ianuarie, este inregistrata la Registrul Comertului din 2002 si a avut in 2005 o cifra de afaceri de 1,6 milioane de euro si pierderi de 1,1 milioane de euro.
Totodata, Atlantis Business Center, tot din Olanda, figureaza in Registrul Comertului din noiembrie 2004 si are ca obiect de activitate inchirierea si subinchirierea bunurilor imobiliare. Anul trecut compania avea un capital social de 2,6 mil. euro si o cifra de afaceri de 240.000 de euro.
O alta investitie importanta va fi realizat de compania Brasov Logistic Park, care a adus un aport la capital in luna martie de peste 2,5 mil. euro. Compania si-a propus sa investeasca intr-un proiect ce vizeaza construirea parcului Business Park Euro Land Vladeni Brasov. Investitia totala se va ridica la 4,5 mil. euro, potrivit reprezentantilor companiei.
Terenul pe care va fi construit Euro Land Vladeni Brasov are o suprafata de 47 de hectare, oferind astfel o liberatate mare de miscare.
Majoritatea proiectelor imobiliare straine sunt orientate catre Bucuresti, insa in ultimul timp au inceput sa prezinte interes si alte orase mari din tara. Astfel, in prima jumatate a anului s-au realizat investitii importante in Brasov, Galati, Giurgiu, Sibiu sau Timis.
Piata imobiliara a devenit una dintre cele mai dinamice din economie, in principal datorita aportului puternic de capital din partea investitorilor straini.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO