Companii

Spalarea fatadelor si termoizolatiile sunt cele mai solicitate servicii pe piata alpinismului utilitar

17.09.2008, 15:10 523

Dragos State a infiintat firma AlpAccess in 2003 la varsta de 21 de ani, pentru ca, dupa cum spune chiar el, "a fost lucrul pe stiu sa-l fac cel mai bine". Activitatea principala a firmei este alpinismul utilitar, mai precis serviciile de alpinism utilitar in domeniul industrial. "In iarna lui 1999 impreuna cu trei prieteni de la acelasi club de alpinism din Ploiesti am inceput sa lucram ca echipa de alpinism utilitar pentru a face rost de bani pentru echipamente mai bune. Din aceasta echipa intre 2003 si 2006 au aparut trei firme de alpinism utilitar", declara State.

Dupa patru ani de experienta in domeniu, Dragos State s-a decis sa isi incerce norocul pe cont propriu si a ales aceasta afacere pentru ca a fost primul lui job si pentru ca ii facea placere. "La inceput lucram cu echipamentul propriu si cu prietenii sau cunoscutii. Pe parcursul anilor, firma a crescut, am investit in echipamente, certificari, a crescut numarul angajatilor si am incheiat contracte pe termen lung", isi aminteste State.

Firma ofera toata gama de servicii de alpinism utilitar cu accent pe segmentul industrial, si anume: vopsitorie, spalat geamuri, sablari, curatarea conductelor in locuri greu accesibile, montat schele, curatat cosuri fum, balizaje diurne si nocturne, intretinere rezervoare, silozuri de ciment, toaletarea arborilor etc.

Desi gama de servicii este una foarte larga, firma executand, dupa caz, si lucrari civile cum ar fi instalarea termoizolatiilor sau interventii in caz de usi incuiate sau aplicarea tencuielilor decorative, ea s-a diversificat in timp, in functie de cerintele clientilor. "La inceput am lucrat in subantrepriza la firme unde lucrasem ca echipa, dupa care am activat pe baza recomandarilor", declara State cu privire la gasirea primilor clienti.

Directorul general de la AlpAccess este de parere ca pe piata romaneasca de alpinism utilitar inca mai este loc pentru firmele noi, avand in vedere ca majoritatea clientilor romani sunt foarte receptivi la astfel de servicii. "Datorita schimbarii situatiei economice din ultimii ani, tot mai multa lume isi permite astfel de servicii. Nu se mai considera un lux spalarea regulata a fatadei unei cladiri de exemplu", spune el.

Desi firma nu are deschise filiale in tara, echipele contractate se pot deplasa pe intreg teritoriul Romaniei, dar si in Europa. "In prezent chiar avem o echipa care lucreaza in Republica Ceha. Pentru ca proiectele noastre nu dureaza foarte mult, nu este necesara deschiderea unor filiale", a declarat State.

Daca in 2003 firma pornea cu un singur angajat, in prezent la AlpAccess lucreaza zece oameni. "La inceput le ceream candidatilor o calificare in alpinism utilitar, acum facem singuri calificarile pentru personalul propriu", spune State.

Cum piata de profil din Romania este una "tanara, in formare", exista foarte multe firme mici care apar si dispar, dar cel mai grav, practica preturi mult mai mici decat cele ale firmelor mari. "In momentul de fata cele mai multe firme de alpinism utilitar sunt concentrate in zona Ploiesti-Bucuresti-Brasov, dar exista jucatori importanti si in orase ca Tg.Mures, Cluj, Timisoara, Iasi. In prezent, in tara exista in jur de zece firme mari care activeaza in general pe segmente diferite, dar majoritatea au ca obiect de activitate si constructiile", explica directorul AlpAccess.

Investitia initiala a fost de 700 de lei si a reprezentat cheltuielile de constituire. Suma necesara infiintarii firmei a provenit in mare parte de la familie si prieteni, dupa cum declara Dragos State.

"In 2007 cifra de afaceri a firmei a fost de 550.000 lei, respectiv 155.000 euro si a crescut de trei ori fata de 2006, cand a fost de aproximativ 180.000 lei, respectiv 50.000 euro. Unul din principalii factori care au determinat aceasta crestere a fost fuziunea cu firma Multimaintenance Services din Ploiesti. In 2008 estimam o crestere a cifrei de afaceri pana la 1.100.000 lei, adica 311.000 euro, avand in vedere ca la sfarsitul lunii august am depasit cu putin suma de 700.000 lei, respectiv 198.000 euro. Marja de profit este de aproximativ 35%", a declarat directorul AlpAccess.

Printre problemele intampinate de-a lungul drumului, State considera ca cele mai grele au fost gasirea personalului potrivit si promptitudinea platilor beneficiarilor. "Standardizarea activitatii si cresterea criteriilor de selectie a personalului au fost destul de dificile, dar si pentru beneficiari a fost uneori dificila contractarea unui credit", spune State.

Planurile pe termen scurt pentru AlpAccess includ obtinerea calificarii oferite de Industrial Rope Access Trade Association, o asociatie ce impune standardele de siguranta in alpinismul utilitar si inscrierea in National Anti Corosion Association. "Planurile noastre pe termen mediu si lung inseamna cresterea capacitatii de realizare a serviciilor, implicit cresterea cifrei de afaceri, dar si cresterea dotarilor si optimizarea costurilor", declara Dragos State. Pasiunea pentru alpinism si dorinta de a lucra pentru ei i-a determinat pe Paul Vincene si pe Ionut Gavrila Blenche sa se asocieze si sa demareze in mai 2007 firma Fast Alpin Group specializata in lucrul la inaltime folosind tehnici moderne de alpinism utilitar. "Am practicat noua ani meseria de alpinist, dupa ce in prealabil am facut sase ani de orientare turistica. Am ales aceasta afacere si pentru ca ne doream sa facem ceva pentru noi", spune Paul Vincene, asociat Fast Alpin Group.

Daca in primele doua luni singurii angajati au fost cei doi asociati, pe masura ce numarul lucrarilor a crescut, echipa a crescut cu cinci oameni. "Nu mi s-a parut dificil sa lucram doar doi oameni, era entuziasmul de inceput si a compensat si experienta. Acum lucram impreuna cu cinci prieteni, pasionati de alpinism", sustine Vincene.

Investitia initiala s-a ridicat la circa 2.500 de euro, bani necesari in principal pentru achizitionarea de echipamente.

Asociatul Fast Alpin Group spune ca cererea de servicii la inaltime utilizand tehnici moderne de alpinism utilitar este ridicata, deci este loc pe piata, chiar daca numai in Bucuresti sunt intre 60 si 80 de firme in domeniu. "Este de munca pentru toata lumea. Noi de exemplu avem zilnic lucrari", spune Paul Vincente.

In functie de lucrare, timpul de lucru este intre doua si trei zile pentru un proiect, dar se poate ajunge si la doua-trei luni de executie. "Cred ca cea mai complexa lucrare pe care am executat-o a fost termoizolatia cu polistiren a unei cladiri din Baneasa, unde am avut de acoperit 800 de metri patrati si pentru care lucrarile au durat doua luni", explica asociatul Fast Alpin Group.

Inainte de a investi in propria companie, cei doi asociati lucrasera anterior prin colaborare, astfel incat au avut "usi deschise" pentru atragerea primilor clienti.

Compania realizeaza lucrari in toata tara, iar de curand au avut si prima cerere de a lucra pentru o companie din Dublin. O parte dintre serviciile oferite de companie in materie de alpinism utilitar sunt constructii (vopsitorie interioara si exterioara, montari, demontari, aplicare protectie anticorosiva la structuri metalice, liftare echipamente si instalatii la inaltime, decopertari si demolari, hidroizolatii), curatenie si intretinere fatade, telecomunicatii (montari antene, vopsire si intretinere piloni, antene, stalpi GSM si stalpi de inalta tensiune), publicitate (montari mash-uri, bannere, autocolante, reclame luminoase si casete publicitare, impodobiri), dar si alte servicii (taieri, toaletari de arbori, montari plase de protectie pentru versanti si taluzuri, verificari in zone greu accesibile). Pentru clientii care apeleaza la serviciile Fast Alpin Group, cei doi asociati ofera consultanta gratuita in domeniu.

Dupa cum marturiseste asociatul Fast Alpin Group, cele mai solicitate servicii sunt cele de spalare geamuri si fatade, iar in ultimele cinci-sase luni se cer foarte mult termoizolatiile.

Conform site-ului Ministerului de Finante, anul trecut compania a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de 66.000 de euro pentru cele sapte luni lucrate si un profit net de 22.000 de euro.

 
 
AlpAccess:
 
  • Firma de alpinism utilitar industrial, infiintata in 2003
  • Zece angajati, toti cu certificari in domeniu
  • Investitie initiala: 700 lei, cheltuiti pe constituirea societatii comerciale
  • Cifra de afaceri pe 2007: 155.000 euro, de trei ori mai mult fata de 2006
  • Marja de profit este de aproximativ 35%, opereaza atat in tara, cat si in strainatate.
 
 Fast Alpin Group:
 
  • Compania ofera servicii la inaltime utilizand tehnici moderne de alpinism utilitar
  • Sunt necesare cursuri de alpinism
  • Investitia initiala a fost de 2.500 de euro, bani necesari pentru achizitionarea de echipamente
  • Echipa este formata din cinci oameni, pasionati de alpinism
  • Pentru un proiect se poate lucra de la 2-3 zile pana la 2-3 luni
  • Cifra de afaceri in 2007: 66.000 de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO