Companii

Solenza, primul automobil Dacia dotat cu CD-player

14.03.2003, 00:00 113

Producatorul roman Automobile Dacia, detinut de grupul francez Renault a lansat ieri pe piata modelul Dacia Solenza, adica modelul care va lua locul celui mai vandut automobil de pe piata romaneasca - Dacia Supernova. Printre altele, este primul automobil Dacia in care se pot asculta CD-uri audio.
"Automobilul va fi disponibil pe piata romaneasca din 10 aprilie si reprezinta etapa necesara inainte de lansarea, in ultimul trimestru al anului viitor, a modelului de 5.000 de euro anuntat de presedintele grupului Renault, Louis Schweitzer" a declarat directorul general al Automobile Dacia, Christian Esteve.
Potrivit acestuia, Solenza reprezinta automobilul care va permite Dacia sa reintre pe pietele internationale.
"In acest an, vanzarile Solenza se vor ridica la 35.000 de unitati, aproximativ 50% din total, iar pentru perioada 2003-2007 estimam vanzari de 200.000 de unitati", a afirmat Esteve. Automobilul va fi produs pana in anul 2007, cand vanzarile cumulate vor ajunge, potrivit planurilor Dacia, la 200.000 de unitati, din care un sfert va fi reprezentat de exporturi.
Solenza este si primul model care inaugureaza noua imagine de mara Dacia. "Modelul, cu numele de cod X41, este net superior tuturor produselor realizate de uzinele Dacia in trecut si reprezinta o ruptura fata de seria de vehicule derivate din modelul Renault 12", crede vicepresedintele Dacia, Constantin Stroe. Potrivit acestuia, modelul a fost conceput intr-o perioada de 28 de luni, de o echipa de 128 de specialisti, majoritatea francezi.
Investitiile implicate au depasit 40 de milioane de euro, spune seful proiectului, Alin Mihai. Cea mai mare parte, adauga Mihai, adica 30 de milioane euro au fost investiti in domeniul industrial, in sectiile de presaj, caroserie si vopsitorie.
Noul model Solenza, al carui nume invoca, spune Christian Esteve soarele si spiritul latin al romanilor, beneficiaza, la fel ca si Supernova, de motorul pe benzina de provenienta Renault cu o capacitate cilindrica de 1,4 litri care dezvolta 75 de cai putere. Consumul urban al automobilului este de 8,3 litri pentru o suta de kilometri, in vreme ce consumul extra-urban se ridica la 5,6 litri/100 km. Aceasta inseamna ca in sistem mixt, consumul ajunge la 6,7 litri/100 km. Tot de pe Supernova noul model a preluat cutia de viteze manuala cu cinci trepte, care echipeaza si modelele Renault Megane II si Laguna II.
Diferentele fata de Supernova sunt mai accentuate la design-ul interior si mai ales (nu am testat inca noul model, asa ca trebuie sa ii credem pe cuvant pe cei de la Dacia) la conduita de drum, avand in vedere directia asistata. Mai mult, Dacia Solenza vine si cu alte premiere, cum este cazul jatelor de 14 toli si... CD player.
Desi nu ofera in prezent dotari optionale precum ABS (sistem impotriva blocarii rotilor la franare) sau motoare diesel, gama Dacia va aduce in acest an, spune directorul general al companiei, cateva surprize.
Solenza va fi comercializat in patru variante de echipare,  si anume Confort, Rapsodie, Clima si Scala, pretul modelului de baza fiind de 5.100 de euro. Incepand cu versiunea Rapsodie, automobilul va avea directie asistata in dotarea standard. Gama Solenza va avea o paleta de zece culori, dintre care sase in premiera pentru Dacia.
Dacia a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de 265 de milioane de euro, in crestere cu 6% fata de anul 2001. Cu toate acestea, pierderile inregistrate de producatorul roman au crescut in aceeasi perioada cu peste 11%, pana la 86 de milioane de euro.
Pentru acest an, obiectivele Dacia sunt reducerea nivelului pierderilor - ar fi astfel pentru prima data de la venirea Renault cand s-ar reduce pierderile de la un an la altul - in conditiile in care vanzarile ar trebui sa creasca la aproape 80.000 de unitati.
Renault a cumparat 51% din actiunile Automobile Dacia in septembrie 1999 pentru suma de 50 milioane de dolari, cu angajamentul de a investi 219,7 milioane de dolari pana in 2004. Dupa majorari succesive de capital, Renault a ajuns in prezent la o cota de 92,72%. Fondul de investitii Broadhurst detine 2,45% din actiuni, iar Romanian Investment Company 1,77%.
ionut.bonoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO