Companii

Sofitel: Piata hoteliera din Capitala are un trend foarte bun

22.06.2005, 16:04 28

Hotelul Sofitel, care face parte din complexul World Trade Center Bucuresti (WTCB), a realizat pe primele cinci luni ale acestui an o crestere cu 15% in euro a cifrei de afaceri fata de aceeasi perioada a anului trecut, a spus Bruno Vinette, directorul general al hotelului.

"In luna mai am avut un grad de ocupare de circa 85%, cel mai mare din segmentul hotelurilor de patru si cinci stele din Bucuresti care fac parte dintr-un lant international", a afirmat el. Potrivit lui Vinette, hotelurile din Bucuresti obisnuiesc sa faca schimb de informatii intre ele pentru a sti in fiecare moment unde se situeaza pe piata.

"Piata hoteliera are un trend foarte bun, iar obiectivul pentru cifra de afaceri anuala este de 7,5 milioane de euro, dar totul depinde de perioada de vara, care este mai sensibila pentru ca oamenii de afaceri straini isi diminueaza traficul catre Romania, reluandu-l la sfarsitul lui august. Anul trecut, cifra de afaceri a hotelului a fost de circa 7 milioane de euro", a mai spus reprezentantul hotelului.

Circa trei sferturi din oaspetii hotelului sunt straini, cei mai multi francezi, italieni, nemti si japonezi. In jur de un sfert din incasarile hotelului provin din activitatea de organizare de evenimente si alimentara (Food & Beverage), a carei pondere este in crestere.

Vinette a preluat conducerea hotelului Sofitel din Bucuresti la inceputul acestui an in urma expirarii mandatului lui Luc Gesvret. El a venit la hotelul din Bucuresti de la Moscova, unde a condus timp de trei ani operatiunile unui hotel Novotel. Clasificat la patru stele, Sofitel din Bucuresti are 202 camere si 250 de angajati. Hotelul este operat in baza unui contract de management de lantul hotelier francez Accor, cel mai mare lant hotelier din lume.

Alaturi de brandul Sofitel, mai opereaza trei hoteluri Ibis, doua in Bucuresti si unul in Constanta, iar anul viitor va fi deschis langa Palatul Telefoanelor din Capitala un hotel Novotel, in urma unei investitii de 33 mil.euro, investitie proprie a companiei franceze.

Aceasta este de altfel prima investitie proprie a unui lant hotelier strain pe piata din Romania. "Anul acesta, Accor se va concentra pe Novotel, care urmeaza sa fie inaugurat anul viitor, astfel ca nu vom face investitii majore la Sofitel", a spus el.

Surse din piata spun ca Sofitel ar fi tinta interesului mai multor companii hoteliere, printre care si Ana Hotels, detinuta de George Copos, actual viceministru in guvernul Tariceanu, insa reprezentantii hotelului au negat ca ar exista vreun demers in acest sens. George Copos a preluat controlul la hotelul Athenee Palace Hilton.

Alaturi de Satul Francez si Clubul Francez, hotelul Sofitel face parte din complexul World Trade Center Bucuresti (WTCB), care a trebuit anul acesta sa renunte la active (Satul Francez si Clubul Francez) pentru a-si plati datoriile fata de creditori.

WTCB a negociat si a platit anul trecut datoriile catre bancile locale, catre lantul Accor si catre Camera de Comert si Industrie, ramanand cu debite numai fata de Consiliul General al Municiupiul Bucuresti (CGMB) si Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului. (AVAS). Anul trecut, datoriile WTCB catre AVAS s-au redus la 5,6 mil.euro, in urma transferului catre AVAS a Satului Francez, evaluat la 14,7 mil.euro.

Sofitel concureaza cu hotelurile de patru stele, dar si cu cele pe segmentul de cinci stele Crowne Plaza, J.W. Marriott, Hilton si Howard Johnson Grand Plaza.

Cei mai importanti actionari ai WTCB sunt Bouygues Batiment, Debarth, Accor, AVAS, Financiara SA, Municipiul Bucuresti si Astra. georgiana.stavarache@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO