Companii

Socep concediaza din angajati si taie din cheltuieli ca sa faca fata scaderii euro

22.04.2005, 20:56 11

Aprecierea puternica a leului care a afectat toate companiile cu activitate orientata preponderent spre export a determinat conducerea operatorului portuar Socep Constanta sa elaboreze un amplu program de restructurare in vederea adaptarii la contextul economic actual.

"Era absolut necesar acest program. Fara restructurare nu putem face fata in noile conditii de piata", a comentat Petrica Valcu, directorul general al Socep.

El spune ca, in conditiile in care, deprecierea dolarului a fost intr-un interval scurt de timp de pana la 17%, pe fondul unei inflatii destul de ridicate, iar agentii economici au profitabilitatea de regula pana in 15%, este evident ca automat ei au intrat pe pierdere, sau, cum s-a intamplat la finele anului 2004, si-au diminuat substantial rezultatele de pe primele zece luni.

"In acest context, exportatorii incearca sa identifice solutii, precum reducerea costurilor, dirijarea unor cote de marfa catre piata interna, renegocierea contractelor, fie renuntarea la contractul extern, implicit la fabricarea produsului. Consecinta directa a fost reducerea volumului de marfuri generale derulate la export prin portul Constanta. In acest cadru, pentru operatorii portuari mai apare inca o problema: diminuarea gradului de utilizare a bazei materiale si umane", a precizat Valcu.

Potrivit oficialilor Socep, conducerea companiei a hotarat adoptarea unui program de restructurare, care "sa puna de acord resursele materiale si umane cu cerintele traficului si desfasurarea unei activitati eficiente".

Intre masurile avute in vedere in programul de restructurare este prevazuta si o reducere a personalului cu 160 - 170 de salariati dintre cei 850 de angajati ai companiei. Cea mai mare parte a masurilor sunt indreptate in directia realizarii de economii la toate categoriile de cheltuieli, imbunatatirea itehnologiilor de operare, precum si a normelor de munca, dar si in vederea realizarii de reparatii si intretineri prin forte proprii.

Ca urmare a acestor masuri, compania estimeaza o reducere cu 15 - 20 % la nivelul cheltuielilor totale, comparativ cu anul trecut, cand acestea s-au cifrat la 479,4 miliarde de lei (11,8 milioane de euro).

Pentru a se apara impotriva intaririi leului, Socep incearca si renegocierea contractelor incheiate.

"Am reusit sa diminuam o parte din pierderea in lei care rezulta in urma decontarii contractelor noastre prin majorarea tarifelor pentru cea mai mare parte a partenerilor nostri de afaceri. Dar aceasta este doar o masura complementara programului de restructurare", spune Valcu.

Socep si-a bugetat pentru acest an realizarea unui profit brut de 30 miliarde de lei (0,8 milioane de euro la un curs mediu de 36.500 lei/euro - n.red) si a unei cifre de afaceri de 460 miliarde de lei (12,6 milioane de euro). "In urma implementarii programului de restructurare, credem ca vom depasi totusi aceste niveluri", a precizat directorul companiei.

Operatorul portuar nu are in prezent un actionar majoritar, fiind controlat de manageri si de salariati. Actiunile Socep sunt listate pe RASDAQ, ultima tranzactie cu aceste titluri perfectandu-se la pretul de 2.700 lei/actiune. La acest pret, capitalizarea bursiera a companiei este de 25,5 milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO