Companii

Smithfield: Pesta porcina ne costa 12 mil. dolari

10.09.2007, 18:33 79

Grupul american Smithfield, cel mai mare producator mondial de carne de porc, cu afaceri de aproximativ 100 mil. euro pe piata locala, si-ar putea diminua profitul operational cu 12-13 milioane de dolari in trimestrul al doilea al anului fiscal 2008, ca urmare a cazurilor de pesta porcina descoperita la trei dintre cele 33 de ferme din Romania.
Initial, dupa aparitia primelor doua cazuri de pesta la fermele din judesul Timis, reprezentantii grupului american estimasera ca situatia din Romania ar putea cauza pierderi de aproximativ 4-5 milioane de dolari pentru cel de-al doilea trimestru al anului financiar.
Smithfield a explicat, in raportul financiar aferent primului trimestru, ca a fost nevoita sa reevalueze amploarea costurilor dupa aparitia unui al treilea focar.
"Din cauza instabilitatii situatiei din Romania, aceasta suma ar putea chiar sa depaseasca si aceasta previziune", informeaza reprezentantii grupului american.
Ca urmare a aparitiei focarelor de pesta, Smithfield anticipeaza ca, in urmatoarele 6-12 luni, vor avea loc intreruperi limitate ale fluxului de productie din Romania.
Smithfield a anuntat, vineri, ca cele trei ferme din Timis ale companiei Smithfield, unde au fost confirmate focare de pesta porcina, au fost depopulate, incinerarea animalelor fiind finalizata si la crescatoria din Cenei, dupa ce, in urma cu o saptamana, au fost sacrificate animalele de la fermele Igris 1 si Igris 2.
Pesta porcina aparuta in fermele Smithfield apasa cu atat mai mult asupra rezultatelor companiei, cu cat anul trecut mai multe entitati fiscale din cadrul grupului au trecut pentru prima data pe profit, Smithfield Procesare inregistrand un profit net de 17,7 mil. lei (5 mil. euro), fata de o pierdere de 22,8 mil. lei (6,2 mil. euro) in 2005, iar Smithfield Romania un profit de 27,1 mil. lei (7,6 mil. euro), fata de o pierdere de 5 mil. lei (1,3 mil. euro) in anul precedent. Smithfield Foods este cel mai mare jucator la nivel mondial pe piata carnii de porc, grupul detinand in total aproximativ 16 milioane de porci si o cifra de afaceri de 11,9 miliarde de dolari (8,8 miliarde de euro) la finele anului 2006.

Smithfield Romania in cifre:
Cifra de afaceri cumulata de aproximativ 100 mil. euro in 2006
Profit net pentru Smithfield Procesare de 5 mil. euro
in 2006
Profit net pentru Smithfield Romania de 7,6 mil. euro
in 2006
Numar de angajati de peste 1.400 in 2006
Numar de angajati estimat in 2010 de 4.000 de persoane
Cifra de afaceri estimata la 420 mil. dolari pentru divizia de procesare pana in 2010

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO