Companii

Slovena Agata Jakoncic va conduce operatiunile gigantului farma Merck

28.11.2007, 17:55 53

"Obiectivele mele sunt cele stabilite de conducerea Merck si nu variaza de la o tara la alta. Vom continua sa lansam noi produse, dupa ce in acest an am introdus Silgrad, un vaccin impotriva cancerului cervical", a spus Agata Jaconcic pentru ZF, in primul sau interviu de la numirea in functie la inceputul acestei luni.
In Romania, Merck a inregistrat in 2006 vanzari de peste 20 mil. euro, potrivit ultimelor date disponibile, compania aflandu-se in prezent pe locul 17 in topul corporatiilor cu activitati pe piata farma locala. La finalul lunii septembrie, Merck avea o cota de 1,6% din piata, potrivit datelor companiei de cercetare IMS citate de Agata Jakoncic.
Inainte de a prelua conducerea diviziei locale, ea a fost country manager al Merck in Lituania timp de un an, pentru ca anterior sa ocupe pozitia de busines unit director in Slovenia, pentru sase ani.
"Sunt farmacist de meserie. Am inceput in cadrul unui furnizor de echipamente medicale, iar apoi m-am alaturat companiei farmaceutice Schering Plough, ca reprezentant de vanzari in Slovenia. La Merck am venit acum zece ani, pentru ca la scurt timp sa fiu transferata la sediu, unde m-am ocupat de activitati de marketing, dar si de cercetarea si lansarea de noi produse", spune Agata Jakoncic.
In noua functie pe care o ocupa va gestiona afacerile Merck pe un teritoriu mult mai vast, de peste 22 mil. locuitori, comparativ cu numai 2 mil. locuitori cat are Slovenia. Cu toate acestea, cu un consum de 217 euro pe cap de locuitor comparativ cu 70 de euro in Romania, Slovenia are o pozitie privilegiata.
"In Slovenia primele doua locuri in topul jucatorilor de profil sunt ocupate de doi producatori de generice, KRKA si Lek-Sandoz (care au operatiuni si in Romania - n. red.), Merck fiind prima companie intre cele straine orientate pe research&development, cu o cota de piata de 7%", spune Agata Jakoncic.
Competitia intre companii, pe cele doua piete este similara, a continuat ea, ponderea medicamentelor generice fiind mai importanta insa in Romania.
"Portofoliul nostru de produse inovatoare ofera multe perspective de crestere pe plan local. Nu avem un target pentru urmatorii ani cu privire la cota de piata, insa ne dorim foarte mult sa lucram in conditii de transparenta", explica reprezentantul Merck. Compania este prezenta cu 17 produse in Romania.
Agata Jakoncic este de parere ca Romania traverseaza o perioada benefica in acest moment, datorita cresterii economice si intrarii in Uniunea Europeana, ceea ce are un impact pozitiv si asupra pietei farmaceutice in ansamblu.
Inainte de venirea sa la divizia locala a Merck, pozitia de country manager a fost ocupata de Adrian Caretu, primul angajat al companiei in Romania, acum 14 ani.
El ocupa in prezent functia de director de vanzari al MSD pentru Franta. Adrian Caretu a fost si presedintele Asociatiei Producatorilor Internationali de Medicamente din Romania (ARPIM).
Piata farmaceutica din Romania a atins valoarea de 1,4 mld. euro in primele noua luni ale acestui an, cu un avans de 14% comparativ cu perioada similara a anului trecut.
Pentru intregul an principalii jucatori sunt de parere ca piata va mentine o crestere de 15-20%, dupa ce in ultimii doi ani evolutia a fost peste estimarile acestora.
Liderul pietei este compania britanica GlaxoSmithKline (GSK), urmata de Hoffmann La Roche si Sanofi-Aventis.
Agata Jakoncic: country manager al Merck Sharp&Dohme: Sunt farmacist de meserie. Am inceput in cadrul unui furnizor de echipamente medicale, iar apoi m-am alaturat companiei farmaceutice Schering Plough, ca reprezentant de vanzari in Slovenia. La Merck am venit acum zece ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO