Companii

„Situaţia în piaţa hotelieră este mai dificilă decât anul trecut: volumul cash-flow-ului ne menţine sub presiune“

Radu Enache, proprietarul Continental Hotels

Radu Enache, proprietarul Continental Hotels

21.07.2010, 23:36 69

Lantul hotelier Continental, care operează 14 hoteluri pe piaţaromânească controlate de omul de afaceri Radu Enache, a avut înprimele şase luni afaceri de 9,5-10 milioane de euro, nivel similarcu cel de anul trecut, în condiţiile în care capacitatea de cazarea lanţului a crescut cu 15% în urma deschiderii a două hoteluri lasfârşitul anului trecut, potrivit oficialilor companiei.

"Rezultatele din primul semestru au fost mai mici cu 23% faţă decele pe care le-am bugetat pentru această perioadă. Ne-am gândit căvom avea o creştere în această perioadă având în vedere că amoperat cu două hoteluri în plus", a declarat omul de afaceri RaduEnache, proprietarul Continental Hotels, ce a avut anul trecut ocifră de afaceri de 19,4 milioane de euro şi pierderi de 6,2milioane de euro, de peste două ori mai mari decât cele din2008.

La sfârşitul anului trecut, capacitatea de cazare a lanţuluihotelier a crescut cu 15% în urma deschiderii unităţii de cincistele Grand Hotel Continental din Capitală, hotel care a fostmodernizat şi reclasificat de la patru la cinci stele, în urmalucrărilor ce au durat doi ani.

Tot anul trecut, omul de afaceri a deschis un hotel de treistele Ibis la Sibiu, în urma unei investiţii estimate de el la 9milioane de euro.

"Situaţia în piaţă este mai dificilă decât anul trecut. Gradulde ocupare al hotelurilor mele a crescut puţin doar după cetarifele medii au scăzut cu 12% faţă de primul semestru al anuluianterior", a precizat Enache.

Astfel că cele 14 unităţi hoteliere au avut 51% din camereocupate în primele şase luni ale anului, faţă de doar 42% înaceeaşi perioadă a anului trecut. Piaţa hotelieră s-a contractatanul trecut cu circa 34%, ajungând la o valoare de 570 de milioanede euro, din cauza scăderii tarifelor medii şi ale gradelor deocupare, potrivit datelor de la compania de consultanţă hotelierăTrend Hospitality.

Nu vede semne bune pentru semestrul doi

Scăderea afacerilor l-a determinat pe Radu Enache să stopezeangajările, să îngheţe majorarea salariilor şi să plătească o partedin angajaţi pe persoane fizice autorizate. Mai mult, toateproiectele de dezvoltare ale grupului, respectiv deschiderea altorunităţi hoteliere, sunt în "stand-by", aşa cum apreciază omul deafaceri. "Cred că semestrul doi al anului va fi mai dificil, lucrămfoarte atent la bugete. Volumul absolut al cash-flow-ului companieine menţine în continuare în presiune", susţine Enache. El a maispus că nu vede semne mai bune în a doua parte a anului încondiţiile în care guvernanţii nu au luat măsuri corespunzătoare derelansare a economiei. În opinia lui, "prostia de care dau dovadăcei care ne conduc, prin măsurile luate, a atins înălţimeaEverestului". Una din măsurile luate de Guvern anul acesta, careafectează mediul privat, este creşterea taxei pe valoarea adăugatăde la 19% la 24%.

Grad de ocupare de 38% în iunie la hotelul de cincistele din Capitală

"Cred că în prima parte a acestui an sensibilitatea clienţilorfaţă de preţ a fost excesiv de mare. La hotelul de cinci stele dinBucureşti tariful mediu pe cameră a ajuns la doar 70 de euro, nivelpracticat de unităţile de patru stele în 2009", a menţionat Enache.Deşi preţul de recepţie al hotelului este de 90 de euro pe noaptepe camera dublă cu mic dejun inclus, potrivit departamentului derezervări al hotelului, acest tarif este negociabil în contractelesemnate cu companii.

Grand Hotel Continental, singura unitate de cinci stele dingrupul lui Enache, a operat în iunie la un grad de ocupare de 38%,faţă de 50% în luna anterioară. Altfel spus, în iunie au fostocupate 22 de camere din cele 59 existente.

"Majoritatea clienţilor care se cazează în acest hotel suntoameni de afaceri străini. Cazarea generează aproape 70% dinîncasările hotelului, în timp ce partea de evenimente aduce doar30%", a declarat el.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO