Companii

Situatia din Thailanda ar putea compromite vacante de 3 mil. euro

30.11.2008, 15:49 74

Aproximativ 4.000 de romani au cumparat anul acesta pachete de vacanta pentru destinatia Thailanda, dintre care circa 1.500 au ales perioada noiembrie-decembrie si mai ales Revelionul, valorea pachetelor din sezonul de iarna ridicandu-se la 3 mil. euro, potrivit estimarilor ZF.

Intreruperea traficului de pe aeroportul din capitala Thailandei in cea mai dramatica miscare din ultimele luni, prin care seful fortelor armate thailandeze a cerut Guvernului sa dizolve Parlamentul si sa organizeze alegeri noi, ar putea compromite pachetele turistice in valoare de cel putin 3 mil. euro (luand in calcul un pret mediu de 2.000 euro/sejur), cumparate de turistii romani pentru perioada de iarna.
Mircea Vladu, directorul general si proprietarul agentiei de turism Prestige Tours, a spus ca anul acesta s-au vandut circa 15 pachete cu destinatia Thailanda pentru Revelion, ale caror preturi sunt de peste 2.000 de euro. "In urma evenimentelor de acolo, au sunat cativa turisti care au achizitionat pachete de vacanta pentru Thailanda in perioada sarbatorilor si le-am oferit in schimb destinatiile Mexic si Republica Dominicana. Noi suntem pregatiti sa oferim alta destinatie in locul Thailandei, pentru care am renuntat la organizarea de grupuri tocmai din cauza situatiei politice instabile", a declarat el.
Dorel Muresan, director de marketing al agentiei Eximtur, care a vandut anul acesta 65 de pachete de vacanta cu destinatia Thailanda, din care circa o treime pentru Revelion, a spus ca au fost turisti care au sunat sa vada cum se prezinta situatia.
"Deocamdata si noi asteptam un raspuns de la tour-operatorul TUI cu care lucram si nu stim ce se va intampla in continuare", a declarat Muresan.
Anul trecut au mers in Thailanda circa 4.000 de romani, din care 80% turisti in sejururi de minim zece zile, iar restul romani care au plecat in delegatie sau cu alte activitati.
"Anul acesta am estimat o crestere cu 30% a numarului de turisti care au ales pentru vacanta destinatia Thailanda, insa avand in vedere turbulentele politice din aceasta zona speram ca macar numarul turistilor care vor ajunge acolo sa fie mai mare cu 10% fata de anul trecut", a spus Bogdan Gligor, reprezentantul Autoritatii Turistice Thailandeze pentru zona Balcanica.
Din totalul turistilor care aleg aceasta destinatie, aproximativ 1.500 de persoane opteaza pentru perioada noiembrie-ianuarie, mai ales cu ocazia Revelionului. "Desi au mai existat probleme de natura politica, pana acum niciodata nu a fost influentat traficul turistic. Insa, de data aceasta s-ar putea resimti un impact asupra numarului de turisti care vor merge acolo si in particular asupra numarului turistilor romani. Daca aeroporturile vor continua sa fie inchise, atunci cu siguranta ca vor exista turisti care vor renunta la sejururile cumparate", a precizat el.
In plus, agentiile de turism s-ar putea sa fie nevoite sa returneze banii turistilor, dat fiind contextul in care se prezinta destinatia aceasta.
"Romanii care merg acolo cheltuie multi bani, nu as putea sa spun cu exactitate ce valoare. Numai pe un sejur ei dau cel putin 1.500 de euro, plus banii cu care vin pentru alte cheltuieli", a mentionat el.
Bogdan Gligor a mai adaugat ca destinatia Thailanda a atras in ultimii trei ani un numar din ce in ce mai mare de turisti romani.
"Cred ca putem vorbi de o rata de crestere de cel putin 15% pentru aceasta destinatie, care a fost din ce in ce mai cautata. Sper numai ca ritmul de crestere sa nu fie prea mult afectat in conditiile problemelor raportate in aceasta zona. Nu as putea sa precizez cum se va prezenta situatia anul viitor, la nivel de pachete vandute", a mentionat el.
Traian Badulescu, purtatorul de cuvant al Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT) a spus ca Thailanda este o destinatie pe care o vand multe agentii de turism. "Desi au mai fost probleme politice in Thailanda dar de amploare mai mica fata de cea de acum, s-ar putea sa asistam la cereri de returnare a banilor", a spus el.
Turismul este o industrie sensibila si poate fi afectat de situatiile politice instabile sau alt gen de evenimente, dupa cum apreciaza el.
"Thailanda ar putea fi compromisa ca destinatie turistica pe sezonul de iarna daca lucrurile nu se vor remedia. Cei mai multi romani aleg in sezonul de iarna pachete de vacanta pentru Revelion", a mai spus reprezentantul ANAT.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO