Companii

SIF Transilvania a vandut 10% din Eforie

17.09.2003, 00:00 20

Societatea de investitii financiare Transilvania a vandut ieri la Bursa de Valori Bucuresti un pachet de 10% din actiunile companiei de turism Eforie SA. Pachetul a fost transferat pentru 20,7 miliarde de lei (0,6 milioane de dolari).Actiunile au fost transferate in cadrul a doua tranzactii, la 2.850 si 2.900 lei/actiune, pret cu 10% mai mare fata de pretul celorlalte tranzactii de pe piata. Cumparatorul a fost un fond stain de investitii, al carui nume va fi anuntat in urmatoarele zile.
SIF Transilvania detinea 95% din actiunile Eforie si a anuntat intentia de a vinde o parte din actiunile Eforie inca de la finalul anului trecut, cand compania turistica a fost listata la Bursa. “Intentionam sa mai vindem pachete de actiuni la Eforie, astfel incat sa pastram cel putin 51% din actiunile acesteia,” a declarat Mihai Fercala, presedintele societatii de investitii financiare. Legistatia pietei de capital nu mai permite insa societatii sa vanda alte actiuni ale companiei in urmatoarele sase luni decat prin intermediul unei oferte publice.
SIF detinea peste 90% din actiunile companieimotiv pentru care  era obligata sa lanseze o oferta pentru delistarea acesteia . Fercala spune insa ca SIF Transilvania nu este interasata sa delisteze companiile ale caror actiuni le detine in portofoliu, un alta motivatie a tranzactiei fiind aceea de a asigura o piata lichida pentru actiunile societatii. SIF Transilvania este, de alfel, primul actionar cu o detinere de peste 90% dintr-o companie, care vinde o parte din actiunile acesteia pentru a o pastra listata la Bursa.
Eforie detine 11 hoteluri in Eforie Nord, si a inregistrat in primul semestru o cifra de afaceri de 15,7 miliarde de lei (aproape 500.000 de dolari), in crestere cu 49% fata de rezultatul obtinut in aceeasi perioada a anului trecut, de10,5 miliarde lei. Primul semestru, caracterizat printr-un aflux extrem de redus de turisi pe litoral, a insemnat anul acesta pierderi de 440,7 milioane de lei, comparativ cu profitul net de 5 miliarde de lei realizat in primele sase luni ale anului 2002.
Societatea se afla in plin proces de fuziune cu companiile  Venus SA, Saturn SA, Carmen Silva SA si Miorita Estival 2002 SA. Toate cele cinci firme au ca actionar majoritar SIF Transilvania. Intentia acesteia este de a crea un lant hotelier propriu, prin reunirea tuturor hotelurilor detinute pe litoral.
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO