Companii

SIF Muntenia a castigat 46% din Biofarm

09.02.2006, 20:29 24

SIF Muntenia a avut un profit de 46% de pe urma investitiei facute in 2% din actiunile Biofarm acum un an de zile.

SIF Muntenia si-a vandut participatia de 2% detinuta in cadrul producatorului de medicamente Biofarm Bucuresti, in urma unor tranzactii in piata prin intermediul carora a incasat 4,5 milioane de lei (peste 1,2 milioane de euro).

Societatea cumparase actiunile la inceputul lui 2005, ceea ce inseamna ca in aproximativ un an de zile a castigat circa 46% de pe urma investitiei in Biofarm.

Societatea de investitii financiare a vandut actiunile in perioada 3-7 februarie, la un pret mediu de 0,634 lei/actiune.

In momentul cand a intrat in actionariatul Biofarm, titlurile erau tranzactionate la preturi cuprinse intre 0,54-0,57 lei/actiune. Investitorii care au cumparat Biofarm au putut castiga si de pe urma majorarii de capital derulate pe parcursul anului trecut de companie, majorare facuta prin distribuirea de actiuni gratuite.

Reprezentantii SIF Muntenia nu au fost disponibili ieri pentru a oferi comentarii suplimentare.

Biofarm a fost, incepand de anul trecut, una din cele mai profitabile investitii de la Bursa, motivele fiind rezultatele financiare in crestere importanta si preluarea unui alt producator de medicamente, Sicomed Bucuresti, de catre cehii de la Zentiva, intr-o tranzactie care a evaluat compania la 200 de milioane de dolari, valoare la care unii dintre investitori nici macar nu sperau.

Actiunile Biofarm sunt listate la Bursa, ieri pretul acestora atingand un nou maxim istoric la nivelul de 0,68 lei/actiune. Capitalizarea bursiera a companiei este de 67,7 milioane de euro, la ultimul pret, de 0,675 lei/actiune, la care titlurile au fost tranzactionate.

Vanzarea realizata de SIF Muntenia este a doua operatiune de acest gen raportata in ultimele doua luni de un actionar important al companiei. La finalul anului trecut, omul de afaceri Dumitru Tudor, si-a vandut aproape toate actiunile pe care le mai detinea la Biofarm unor persoane care actionau in mod concertat, una din aceste persoane fiind ruda cu Tudor.

Intre principalii actionari ai Biofarm sunt, potrivit raportarilor cele mai recente, trei dintre SIF-uri, Oltenia, Moldova si Banat-Crisana cu participatii de 13,61%, 9,92% si, respectiv, 6%. Un pachet de peste 10% controla si societatea de intermediere financiara Broker impreuna cu clienti sai, conform ultimelor informatii disponibile.

Investitorii locali au inceput sa intre puternic la cumparare pe Biofarm pe parcursul anului trecut, dupa ce omul de afaceri Robert Ferran, care detinea o pozitie majoritara in cadrul companiei, a inceput sa-si vanda actiunile detinute, lichidandu-si in final intreaga participatie.

SIF Muntenia a mai incasat peste 16 milioane de euro la inceputul acestui an de pe urma tranzactiilor prin care a vandut in cadrul ofertei lansate de Zentiva pentru a cumpara 49% din producatorul de medicamente Sicomed Bucuresti. Profiturile din aceste tranzactii urmeaza sa fie reflectate in situatiile financiare pe 2006.

Anul trecut, SIF Muntenia a obtinut un profit net de 56,7 milioane de lei (15,6 milioane de euro), in crestere cu 32,2% fata de castigul din anul precedent.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO