Companii

SIF Moldova vrea peste 8 mil. dolari pe Sidex

17.12.2002, 00:00 20

Grupul LNM Holdings, care detine 86,83% din actiunile combinatului Ispat Sidex din Galati, a lansat in urma cu doua zile oferta publica de cumparare pentru restul actiunilor pana la 100%. Pretul de 5.000 de lei/actiune nu multumeste, insa, principalul actionar minoritar al societatii, Societatea de Investitii Financiare (SIF) Moldova.
SIF Moldova detine 6,9% din actiunile combinatului, pachet pe care ar incasa, daca ar subscrie la actualul pret, 7,83 milioane dolari. Adica aproape cat tot profitul obtinut in primele zece luni ale acestui an.
Conducerea SIF spune insa ca, desi suma pare mare, nu este in conformitate cu asteptarile.
"Consideram ca pretul ar trebui sa fie mai mare. Nu am luat inca, nici o decizie privind oferta si nici nu ne simtim presati de faptul ca societatea s-ar putea delista", a declarat pentru Ziarul Financiar Alexandru Matei, presedintele SIF Moldova.
Pe piata de capital este cunoscut faptul ca toate cele cinci Societati de Investitii Financiare ezita sa vanda actiuni de la societatile unde detin participatii sub valoarea nominala. In cazul Ispat Sidex, valoarea nominala este de 25.000 de lei, adica de cinci ori mai mare comparativ cu pretul ofertei.
Matei nu a dorit sa precizeze la ce pret ar fi dispusa sa vanda SIF Moldova actiunile detinute la combinatul siderurgic.
LNM Holdings a lansat oferta de preluare pentru a strange peste 90% din actiunile Ispat Sidex si a beneficia de prevederile noii legislatii a pietei de capital. Aceasta permite actionarilor ce detin peste 90% din capitalul social sa delisteze compania dupa lansarea unei oferte publice de preluare.
Conform legislatiei, in momentul in care actionarul ajunge la 90%, prima oferta se opreste si trebuie sa urmeze o alta, special pentru delistare. Dupa aceasta oferta, noile prevederi permit delistarea societatii chiar daca actionarul majoritar ce detine peste 90% nu reuseste sa stranga toate actiunile companiei.
Chiar daca SIF Moldova nu subscrie in oferta, LNM Holdings va trece oricum, anul viitor, peste pragul de 90%. Un pachet de 4,7% din capitalul social al Ispat Sidex va intra direct in contul LNM in urma conversiei in actiuni a unor datorii inregistrate de societate inainte de privatizare fata de Electrica si CNAS. Pentru aceste actiuni, LNM va plati 3,6 milioane dolari, adica zece centi pe actiune, asa cum s-a stabilit in contractul de privatizare semnat cu APAPS.
Pe piata Rasdaq ultimul pret de tranzactionare a fost de 5.500 de lei/titlu.
Sif Moldova va plati, in doua transe (anul acesta si in 2003) o suma de 3,9 milioane de dolari catre AVAB in contul garantiilor acordate pentru credite contractate de doua societati.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO